AVÍZO: Víkendové prohlídky s dětmi v Mníšku p. Brdy

V sobotu 29. března ožije od 16 hodin zámek v Mníšku pod Brdy postavami pohádkových duchů. V neděli 30. března jsou připraveny prohlídky Cesta za pohádkou a na nich se z dětí stanou detektivové, kteří budou v zámeckých komnatách hledat předměty, které tam nepatří a budou přemýšlet, z které pohádky předměty utekly.

Sobota 29. března

V sobotu 29. března ožije od 16 hodin zámek v Mníšku pod Brdy postavami pohádkových duchů. Děti jistě vědí, že takový duch je křehká bytost, která snadno zmizí. Proto chceme-li nějaké potkat, musíme být tiše, ani nedýchat.

Určitě se vám poštěstí zamávat jednomu z našich vůbec nejznámějších duchů. Je to dáma, která navštěvuje hrady a zámky a po večerech se toulá na cimbuří a chodí po chodbách se svíčkou v ruce. Umí se objevit a zase zmizet i procházet silnou zdí. Je to Bílá paní.

„U nás se objevuje spíš taková bílá slečna. Je velká jako naši dětští návštěvníci, kteří rozhodli, že to bude určitě Leontýnka,“ upřesnila zástupkyně zámku Ivana Černá. Ať malá či velká, určitě ji dobře poznáte. Na hlavě má špičatý klobouk se závojem, který nikdo jiný nenosí.

Bez klobouku, zato s křídly, se před vámi objeví ještě další duch. Je to duch anděla stavitele zámku, Serváce. Servác byl statečný rytíř, který dokonce bojoval s vojáky cizích armád. Mezi lidem byl velice oblíbený, protože ke každému, byť i chudákovi, přistupoval jako štědrý šlechtic s otevřeným srdcem. Byl moudrý a i my si vyslechneme, jaké poselství si pro nás tentokrát připravil. Poté nastane nejváženější okamžik prohlídky.

Anděl pozvedne pasovací meč a všechny děti povýší do šlechtického stavu. Ze zámku pak budou odcházet samé princezny a rytíři. Každý z nich obdrží i malý dárek na památku.

Na konci prohlídky se všechny nové princezny a rytíři půjdou podívat, jaké šaty a obleky se nosívaly v různých historických obdobích. Muži obouvali špičaté boty, volánky a mašličky, nebo z nich byli růžoví kavalíři.

Dámy nosily ušatý klobouk a mnoho věcí ve velkých těžkých parukách. Třeba spoustu květin, dlouhá brka, ovoce a zeleninu nebo dokonce model lodě. Místnost, kterou navštívíte, je plná princezen, královen a králů a představuje ukázky dobové módy.

A kdo se nebojí, může zavítat do Kouzelného sklepení, kde se zabydlely pohádkové postavy. Kromě krásné princezny, prince a víl totiž hned u vstupu potkají děti čerta, ježibabu a je tam i kniha hříchů. Máme ale dobrou zprávu. Kniha se otevírá jen jednou do roka a teď nemusíme mít strach, že by na nás nějaké lumpárny vyzradila. A tak vzhůru do sklepa!

Podvečerní prohlídky s andělem a bílou paní rezervujte na tel. čísle 318 590 261.

Neděle 30. března

V neděli 30. března jsou připraveny prohlídky Cesta za pohádkou a na nich se z dětí stanou detektivové, kteří budou v zámeckých komnatách hledat předměty, které tam nepatří a budou přemýšlet, z které pohádky předměty utekly.

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy