Batman v Rajhradě: Ochránci vrátili do přírody desítky netopýrů

Rajhrad - Smutný příběh se šťastným koncem, tak by se dala shrnout záchrana netopýrů z domova pro seniory ve Znojmě. Ve větrací šachtě tam uvízlo celé hejno, ochránci zvířat na místě našli asi dvě stovky mrtvých zvířat. Zachránit se podařilo jen 42 kusů, i tak byla většina netopýrů v bídném stavu. Díky péči zvířecích záchranářů se ale včera mohli opět vrátit do volné přírody.

„Netopýři se k nám dostali na začátku ledna, byli zranění, vysílení a hlavně vystresovaní. Byli strašně vyhublí a dehydratovaní, protože čekali tři týdny bez potravy a bez vody,“ zavzpomínala na tristní stav zvířat Dagmar Zieglerová z pražského sdružení Nyctalus, které o netopýry pečuje. Teprve po ošetření v Praze se netopýři mohli opět vrátit na Moravu, do Záchranné stanice v Rajhradě na Brněnsku.

„Zvolila se tahle lokalita, protože je tady vhodné prostředí: je tu rozsáhlá travnatá plocha a blízko areálu se nachází řeka,“ vysvětlil ochránce zraněných zvířat Jaroslav Sedláček. Na svobodu se netopýři dostali v klášterní zahradě, část z nich se v Rajhradě usadí, jiní se opět vrátí do Znojma. Cestu podle záchranářů poznají snadno - poletí podél řek Svratky a Dyje.

No comment: Vypouštění netopýrů (zdroj: ČT24)

Na rozlet netopýřího hejna se přišlo podívat dvacet místních. Některým „chráněncům“ se z přepravky příliš nechtělo, do půl hodiny už ale nezůstal v rukou záchranářů ani jeden. Podle ochránců jsou v dobrém stavu a jejich šance na přežití ve volné přírodě je vysoká. „Brali antibiotika a museli jsme jim čistit rány. Nakonec ale byli vykrmeni do vypouštěcí kondice, teď mají velkou šanci na přežití,“ potvrdila Zieglerová.

Ochráncům netopýrů ze sdružení Nyctalus se letos daří – úspěšně zazimovali kolem 250 netopýrů. Letos na jaře se tak díky nim vrátí do přírody víc netopýrů, než v předchozích letech.

Pomoc v Rajhradě

Záchranná stanice v Rajhradě se zaměřuje především na dravé ptáky. Pomáhají ale i dalším opeřencům a zvířatům. Úspěšnost návratu do přírody se pohybuje v rozmezí 55 - 70 procent z celkového počtu svěřenců, zbytek zvířat na následky poranění uhyne, podstoupí eutanázii nebo se stanou trvalými pacienty stanice. Nejvážnější případy se složitým a náročným průběhem léčby jsou popáleniny elektrickým proudem na sloupech vysokého napětí. Záchranná stanice v Rajhradě pomáhá od roku 1999.