Mandloňová slavnost se letos konala pod odkvetlými kulisami

Hustopeče - Připíjet stromům na počest je krásnou tradicí v Hustopečích na Břeclavsku. Letos poprvé ale Slavnosti mandloní a vína doprovázely téměř odkvetlé sady stromů. Mandloně totiž letos díky teplému počasí vykvetly o poznání dříve. I tak ale na oslavy dorazily stovky zvědavců, kteří se zamilovali do tekutého ořechu.

„Mandloňovice je místní vynikající destilát, který už léta ochutnávám, a myslím si, že je nejlepší hned po slivovici, jablkovici a hruškovici,“ prozradil jeden z návštěvníků gastronomických oslav. Kromě popíjení různých druhů pálenky se návštěvníci slavností vypravili i na procházku do sadu. „Budeme se snažit rozšířit tyto sady až na dvojnásobnou velikost. Už připravujeme nové stromky,“ slíbil starosta Hustopečí Luboš Kuchynka (ODS). 

Mandlové muffiny, mandlové menu i pražené mandle - to je jen malá ukázka z dnešní festivalové nabídky. Oblíbený ořech byl k vidění v různých podobách, dokonce i v té tekuté. Populární mandloňovice se ale kvůli metanolové kauze potýkala s problémy: „S platností nového zákona nám hrozilo, že budeme muset platit kauci pět milionů korun, což by pro nás jako začínající firmu, bylo nemožné. Tento týden jsme složili alespoň půlmilionovou kauci,“ prohlásila Kateřina Kopová z hustopečské firmy, jež vyrábí mandloňovici.

No comment: Mandloňové slavnosti v Hustopečích (zdroj: ČT24)

„Bílá je dobrá, ale kávová je lepší, protože má chuť jak kávy, tak i té mandle,“ ohodnotila degustaci jedna z návštěvnic dnešních oslav. Historie mandloní v Hustopečích sahá více než čtyřicet let do minulosti. V době největší slávy jich tu rostlo dokonce 50 tisíc. Postupně ale mandloně ustoupily perspektivnějším meruňkám. Dnes zbývá necelá tisícovka stromů.

„Mandloňové sady jsou už odkvetlé, protože letos kvetly opravdu extrémně brzo, ale když se podíváte, tak občas najdete nějaký ten kvítek. Daleko horší by ale bylo, kdyby bylo tak škaredé počasí jako loni,“ pochválil si vydařené oslavy starosta. Dříve místní mandle využívala čokoládovna, dnes už se průmyslové zpracování sladkého oříšku nevyplatí. Mandle ale dál v Hustopečích fungují jako oblíbené turistické lákadlo.

Mandloňové kulisy

Historie mandloňového sadu má v Hustopečích dlouhou tradici, vrcholu ale dosáhla v poválečného období. Mandle byly vysazeny po přerušení zásob ze západních zemí. „Vše začalo v roce 1948. Protože cukrovinkářský průmysl byl závislý na dovozu mandlí ze Španělska, Itálie a Řecka, rozhodlo komunistické vedení, že by se plodina dala pěstovat i u nás,“ sdělil bývalý starosta Hustopečí Rudolf Poslušný a dodal, že Hustopeče byly vybrány pro výsadbu proto, že tam zůstalo mnoho pozemků po odsunutých Němcích.

Mandle sloužily potravinářskému průmyslu a putovaly především do čokoládovny v Olomouci. Po převratu se plodina začala znovu dovážet z jižnějších zemí a pěstování skončilo jako neefektivní. Od devadesátých let se tak o sad nikdo nestaral. V posledních letech jej Hustopeče obnovily především jako turistickou atrakci.