Dvakrát proměněný moravský mečbol. Kometa i Zlín jsou v semifinále

Brno, Hradec Králové - Jižní Morava bude mít v letošním hokejovém semifinále hned dvojí zastoupení. Kometa Brno i Zlín dokázaly v šestém semifinále zvítězit, a proměnily tak hned první postupový mečbol. Valachy teď čekají Oceláři z Třince. Kometa vyzve favorizovanou Spartu Praha.

Brno udolalo v prodloužení Plzeň a vyzve Spartu

Kometa sice měla lepší vstup do zápasu, ovšem Plzeň ve druhé třetině v rozmezí necelých osmi minut třemi góly otočila stav, k vítězství jí to ale nestačilo. Brno ve třetí části vyrovnalo a poté v prodloužení rozhodlo o postupu do semifinále.

Kometa vsadila na stejné složení formací jako v posledním vítězném duelu. Kouč Plzně Milan Razým naopak při absenci nemocného Dudy přeházel všechny čtyři útočné řady. Brňanům dopomohly k úvodnímu drtivému tlaku dvě přesilové hry, ve kterých ale převahu gólově nezúročili. Plzeň postupně srovnala krok, do vyložené šance ji domácí zadáci nepustili a střely ze střední vzdálenosti kryl brankář Čiliak.

Kometa se dostávala častěji k zakončení. Brankář Machovský byl dlouho nepropustný. Až v 17. minutě při signalizované výhodě udržel puk dravý domácí útočník Raška, přes Žižku se dostal kotouč k nekrytému Zohornovi, který překonal Machovského.

Ve zcela jiné roli se představili Indiáni ve druhé třetině. Do svého herního rejstříku přidali agresivitu v prostoru před brankou, důrazné napadání soupeře hned po ztrátě kotouče. Kometu taktika zaskočila a tlaku protivníka nestačila odolávat. V rozmezí 139 sekund Plzeň góly Indráka a Petrušky otočila výsledek. Kometě se podařilo vyrovnat při přesilovce pět na tři, kdy našel Hruška volného nejproduktivnějšího hráče Brna Němce. Ovšem i Plzeň ukázala, že dokáže využít početní výhodu, když Lev protlačil přes Čiliaka kotouč za brankovou čáru.

Brňané v úvodu třetí třetiny přestáli oslabení a ve 44. minutě Jakub Svoboda tečoval Čermákovu střelu z úhlu a srovnal skóre. Čtyři minuty před koncem při přesilovce uchránila po Němcově střele brankáře Machovského jen tyčka. V prodloužení se po chybě Plzně v rozehrávce dostal ke kotouči Koreis a po jeho přihrávce si Zohorna položil Machovského a blafákem vstřelil postupový gól.

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň 4:3 v prodl. (1:0, 1:3, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 17. H. Zohorna (Žižka, Raška), 27. V. Němec (J. Hruška, Kempný), 44. Jakub Svoboda (Čermák, Jan Hanzlík), 65. H. Zohorna (Koreis) - 23. Indrák, 25. Petruška (Indrák, T. Sýkora), 31. Lev (Kašpařík, J. Jeřábek). Rozhodčí: Fraňo, Hradil - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:1. Diváci: 7200 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:2.

Brno: Čiliak - Miller, Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka - Jakub Svoboda, Čermák, J. Hruška - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - H. Zohorna, Raška, Pivko - Vondráček, Koreis, Burian. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Plzeň: Machovský - Jiří Hanzlík, Seman, Slovák, J. Jeřábek, Mozík, Moravčík - Kratěna, Martin Straka, Schleiss - Indrák, Lev, Pletka - Holec, Kašpařík, Vlasák - M. Dvořák, T. Sýkora, Pitule - od 21. min. Petruška. Trenéři: Razým a Michal Straka.

Čajánek poslal Zlín do semifinále

Domácí Mountfield byl zpočátku o něco aktivnější, k čemuž mu pomohla i brzká přesilovka po Kotvanově prohřešku. Ta však přišla vniveč a následně se začali osmělovat i Berani, v jejichž brance dostal opět příležitost Štůrala. Ani šance Köhlera a Veselého ale stavem nepohnuly.

Ve 12. minutě přišlo největší vzrušení první třetiny: Mertl po nečekaném odrazu puku od mantinelu uháněl sám na Štůralu, při zakončení ale rozezvučel jen brankovou konstrukci. Na druhé straně kontroval Balaštík, přihrávku vzduchem před prázdnou branku minul Kubiš a ranou bez přípravy po hrozivém nápřahu neuspěl Honejsek, k němuž se zatoulal kotouč po nepřesnostech v rozehrávce domácích.

Zkraje druhé části se proháčkoval přes celou délku kluziště až do zakončení Knotek, o gólovou tečku ho však připravil pozorný Štůrala. A bezchybný byl strážce zlínského brankoviště i při Harantově pokusu.

Po polovině základní hrací doby Královéhradečtí zmáčkli svého soka, Štůrala se zapotil při Ptáčkově bombě, puk do odkryté branky nedokázal dostat Škoda. Poté přišla přesilovka domácích, v níž se znovu vyznamenal skvělý Štůrala po dalším dobře mířeném pokusu zkušeného beka Ptáčka.

V končící 37. minutě měli Berani jedinečnou příležitost v podobě 103 vteřin dlouhé přesilovky pět na tři, stačilo jim však pouze dvacet. Po Marušákově ráně od modré čáry se puk od zadního hrazení odrazil ke zcela volnému Balaštíkovi a zlínský kanonýr už si věděl rady. Před druhou přestávkou si klasickou přesilovku zahrál i Mountfield, jenže Kudrna ani jednu ze dvou slibných možností neproměnil.

Do třetího dějství vlétli Východočeši plni odhodlání se ještě poprat s nepříznivým vývojem. Tvrdík po akci Pospíšila a jeho střílené přihrávce tečí zblízka minul prázdnou branku. Poté přišla na řadu další přesilovka, v níž hosté přežili bez úhony s notnou dávkou štěstí, ale na začátku 48. minuty už se domácí dočkali. V signalizované početní výhodě ukončil po 107 minutách a jedné vteřině Štůralovu neprůstřelnost v sérii Škoda.

Rozhodnutí měli na holích Šimánek, Balaštík a v 56. minutě i Čajánek; toho sice nevychytal gólman, jenže nezacílil přesně. A protože selhal i Tvrdík, došlo na prodloužení. V něm bylo k vidění hned několik zajímavých momentů, o něco více ze hry měl Hradec, jenže rozdílová trefa dlouho nepřicházela. Přinesla ji až signalizovaná přesilovka pro Zlín. Hosté v přečíslení nejprve nastřelili zásluhou Lešky tyč, o pár vteřin později uzavřel celou sérii Čajánek.

Mountfield Hradec Králové - PSG Zlín 1:2 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 48. Škoda (Dej, Pospíšil) - 38. Balaštík (Marušák, Leška), 76. Čajánek (Marušák, Leška). Rozhodčí: Husička, Pešina - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:5, navíc Knotek - Zámorský oba 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 5742. Konečný stav série: 2:4.

Hradec Králové: Kantor - Harant, Vydarený, Ptáček, Mikuš, Jank, Frühauf - Kudrna, Mertl, Šimánek - Dej, Tvrdík, Pospíšil - Švagrovský, Knotek, Škoda - Rousek, Červený, J. Marek. Trenéři: Draisaitl a Kučera.

Zlín: Štůrala - Zámorský, Urbanec, Marušák, Kotvan, Řezníček, Horák - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Balaštík, Leška, Köhler - J. Ondráček, Melenovský, Kubiš - Okál, Holík, F. Čech. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.