Brno využilo krize Dukly. Poprvé ji porazilo a opustilo sestupové příčky

Brno – Veledůležité vítězství v boji o záchranu si připsali fotbalisté Brna. Zbrojovka na domácím hřišti poprvé v historii nejvyšší soutěže porazila Duklu Praha 2:1 a opustila sestupová místa. Pražané naopak opět potvrdili, že jsou v krizi, když prohráli počtvrté z posledních pěti zápasů.

Brňané v úvodu sice udávali tempo, dlouho se však nedokázali dostat ke slibnější koncovce. Teprve v 19. minutě po rychlé kombinační akci na jeden dotek vyslal Hyčka po levé straně do protiútoku obránce Keresteše, jenž sólo zakončil přesnou přízemní střelou k tyči. Zbrojovka tak ukončila po 374 minutách čekání na svůj druhý jarní ligový gól.

Náskok domácí fotbalisty uklidnil, zpřesnili souhru a častěji se dostávali ke střelbě. Dukla měla pouze náznaky šancí, které končily nepřesnou střelbou. Brňané často útočili po levé straně. Po chybě zadáků Dukly ve 34. minutě unikl Hyčka, své sólo místo střely zakončil přesnou přihrávkou na nabíhajícího Skaláka, jenž se ocitl sám před opuštěnou brankou a zvýšil na 2:0.

Studio fotbal (zdroj: ČT24)

Dvougólové vedení domácí fotbalisty v závěru poločasu ukolébalo a na sebeuspokojení rychle doplatili. Ouedraogo takřka od pravého rohového praporku nacentroval míč a zcela volný Marek hlavou překonal brankáře Hladkého. 

Po změně stran Dukla zrychlila hru, zvýšila agresivitu a několikrát zahrozila rychlými protiútoky po stranách. Brňanům zatrnulo v 55. minutě po zaváhání brankáře Hladkého. Před Černým se otevřela cesta k brance, útočník Dukly ale v rozhodující chvíli zakopl a míč mu utekl za brankovou čáru. O pět minut později naopak Hladký vyrazil z bezprostřední blízkosti Markovu střelu.

Brno tak potvrdilo dobrou formu na své půdě, kde vyhrálo pátý z posledních sedmi ligových duelů, Dukla naopak venku potřetí za sebou nebodovala.

Zbrojovka Brno - Dukla Praha 2:1 (2:1)

Branky: 19. Keresteš, 34. Skalák - 41. Marek. Rozhodčí: Orel - J. Paták, Kotík. ŽK: Štětina, Ouedraogo. Diváci: 3 823.

Brno: Hladký - Buchta, Schuster, Pernica, Keresteš - Janotka, Šisler (86. Malík), Zavadil, Hyčka (88. Kroupa) - Markovič (63. Fischer), Skalák. Trenér: Kotal.

Dukla: Rada - Engelmann, Božič, Štetina, Hanzel - Gedeon, Ouedraogo, Marek Hanousek (75. Pospěch) - Berger (58. Mareš), Marek, Černý (70. Koval). Trenér: Kozel.

Václav Kotal (Brno): „Utkání jsme si po výborném vstupu a dvou krásných gólových akcích pokazili v závěru poločasu, kdy jsme dovolili soupeři odcentrovat od rohového praporku a dát lacinou branku. Tím byla dána nervozita druhého poločasu. Nastoupili jsme do něj se snahou neudělat chybu. Chtěli jsme dát třetí pojišťovací gól. To se nám nepodařilo. Naštěstí soupeř nedokázal využít naše tři chyby k vyrovnání.“

Luboš Kozel (Dukla): „Utkání jsme si prohráli naprosto zbytečně. Nepovedl se nám vůbec začátek. Půlhodinu jsme se na hřišti hledali. K tomu jsme se dopustili dvou individuálních chyb, které Brno potrestalo brankami. Chtěli jsme hrát aktivně, nevyužili jsme narušenou psychiku Brna po vysoké prohře na Slovácku. Po vstřelené brance na konci poločasu jsme se dostali do hry. Druhý poločas se hrálo na jednu branku, měli jsme výraznou převahu. Když ale neproměníme ani vyložené šance, tak se nemůžeme divit, že jsme prohráli.“