Dokument o ženě, která stěhuje celé vesnice

ČT art na 2. duben od 20:20 připravila dokument Jana Gogoly ml. Jak se dělá svátek. Časosběrný film o projektu výtvarnice Kateřiny Šedé odpoví nejenom na to, jestli se 3. září opravdu stalo novým svátkem pro jihomoravské Bedřichovice.

V rámci projektu „Od nevidím do nevidím“ přestěhovala v roce 2011 Kateřina Šedá osmdesát Bedřichovských do Londýna. V Tate Modern Gallery se tam snažili prožít svůj běžný den. „Někteří lidé umývali auta nebo byli na zahrádkách, oslavovaly se tam narozeniny, případně šli do kostela. Měli jsme takovou prohlídku obce. Zároveň zatančili, byla tam otevřená hospoda, knihovna,“ prozradila Šedá aktivity, které si obyvatelé obce sami vybrali, a přiznala, že jí bezproblémovost celé akce nejprve zaskočila: „Během dvou tří schůzek bylo těch osmdesát obyvatel Bedřichovic ochotných se mnou do Londýna odjet.“

Happening měl upozornit na fakt, že část města Šlapanice přes den vůbec nežije a přimět její obyvatele, aby se na svůj domov pokusili podívat z nového úhlu pohledu. „Cílem celého projektu je, aby lidé zůstali ve vesnici, “ řekla Šedá.  Dokument Jak se dělá svátek mimo jiné ukáže, jestli se to povedlo. 

„Mrtvost“ Bedřichovic přitom není jediný sociální problém, na který konceptuální umělkyně ve své tvorbě upozornila. Díky svým projektům se stala nejmladší držitelkou ceny Jindřicha Chalupeckého a spolupracuje s prestižními galeriemi po celém světě. I v Tate Modern vystavovala jako vůbec první Češka.  

Vydáno pod