Řidič trolejbusu, který srazil chodkyni, dostal podmínku

Brno - Řidič trolejbusu Jiří Střebešovský srazil před rokem v centru Brna osmašedesátiletou chodkyni. Za usmrcení z nedbalosti dostal dvouletý trest s odkladem na tři roky. Rok také nesmí řídit žádný dopravní prostředek.

K nehodě došlo loni v květnu na frekventované křižovatce Cejl-Koliště, kde normálně trolejbusy nejezdí. Jejich trasa tu vede pouze při cestě do vozovny. Právě z ní odpoledne vyjížděl Jiří Střebešovský. Z ulice Cejl poté odbočil doprava na Koliště, aby pokračoval ke své výchozí zastávce Česká. Přestože řidič dával přednost chodcům, na přechod stihla vstoupit ještě osmašedesátiletá žena.

Vůz ji zachytil předním kolem a táhl asi dvacet metrů. Ačkoliv záchranáři na místě ženu oživili, po převozu do nemocnice zemřela. Jak chodkyně, tak řidič měli v té době na semaforech zelenou. Zkušený řidič, který pracuje v brněnském dopravním podniku od roku 1994, si dnes ponechal lhůtu na odvolání. Už delší dobu ale za volant nesedá, pracuje na pozici dělníka.

Přestože dopravní podnik své řidiče pravidelně informuje o rizikových místech, s dispozičním řešením křižovatky nic nenadělá. Podloubí, které stíní výhled řidiči, zakrývá i čekající chodce. Ti mají zelenou souběžně s auty, jež jedou rovně. Odsouzený řidič sice odbočoval pomalu, zadní pravou částí ale seniorku zachytil.

Komplikovaná křižovatka Cejl-Koliště je aktuálně uzavřená pro levé odbočování z Cejlu. Po uzavírce ulice Milady Horákové totiž po Cejlu jezdí zvýšený počet tramvajových linek, které blokují možnost zahnout na Kolišti doleva. I v minulosti v místě docházelo k častým kolizím aut s tramvajemi.

Tragická nehoda trolejbusu se v Brně odehrála také v květnu 2011: bývalý řidič Milan Hladký vjel do křižovatky na červenou a srazil se s tramvají. Při nehodě jeden člověk zemřel a dalších 14 cestujících se zranilo. Původně mu hrozil až desetiletý trest, soud ale přihlédl k tomu, že se řidič opakovaně za nehodu omluvil, od soudu nakonec odešel s trestem tři roky a čtyři měsíce za mřížemi. Zákaz řídit dostal Milan Hladký na pět let. K nehodě došlo na křižovatce ulic Provazníkova a Lesnická.

Loni při nehodách městské hromadné dopravy zemřeli čtyři lidé – to je nejvíce od roku 2000. Tři úmrtí ale prokazatelně nezpůsobili řidiči MHD, čtvrtý případ je ten, který dnes projednával brněnský soud.