Místo knih cimbálovka: Bývalá knihovna se dočká oprav

Zlín - Jedna z nejstarších zlínských budov, bývalá krajská knihovna, se postupně mění na zázemí pro folklórní soubory. Stejně jako tamní zámek, přišla i ona o svůj původní smysl - krajská knihovna i galerie se přesunuly do nově zrekonstruovaného Baťova institutu a jejich bývalé zázemí zůstalo prázdné. Zlíňané ale chtějí do obou budov vrátit život.

V bývalé budově Krajské knihovny Františka Bartoše budou brzy hrát dechové a folklórní soubory. Své působiště tu budou mít i divadelníci. Zatím ale prostoru kralují dělníci, kteří pracují na rekonstrukci historické budovy, v níž dříve sídlila měšťanská škola. Před půl rokem z knihovny zmizel poslední svazek. I ten se přestěhoval do 15. budovy v továrním areálu.

Původní budova na třídě T. Bati už nevyhovovala požadavkům knižní instituce. „Jenom časopisů máme takových 2000 titulů,“ informovala knihovnice Jarmila Selingerová. „Ve staré budově jsme byli ve velmi stísněných podmínkách,“ uvedla před časem ředitelka krajské knihovny Zdeňka Friedlová. Opravy historické budovy si vyžádají 25 milionů korun a hotovo by mohlo být už letos na podzim.

O využití historické budovy hovoří mluvčí radnice Zdeněk Dvořák (zdroj: ČT24)

Zlínský zámek byl „mimo provoz“ rok a půl. Od města si jej pronajala skupina zlínských podnikatelů, kteří chtějí nahradit opuštěné prostory po krajském muzeu a galerii. Zlín jim zámek pronajmul za symbolické čtyři tisíce měsíčně. V komplexu už vznikla soukromá galerie a v budoucnu přibude i možnost příjemného posezení: „Další aktivitou, kterou bychom rádi pro sebe a pro občany Zlína připravili, je kavárna a snad i cukrárna. Potom bude následovat znovuotevření restaurace,“ přiblížil plány Čestmír Vančura z obecně prospěšné společnosti Zlínský zámek.

„Hodláme zámku vrátit život. To udělal i Tomáš Baťa, když zámek pro město koupil a zpřístupnil ho lidem,“ vysvětlila v minulosti další členka o.p.s. Martina Dlabajová. Svazek podnikatelů chce zámek zpřístupnit postupně. „Chceme, aby do budovy rádi chodili jak místní, tak i turisté. Mělo by to být nové místo pro setkávání,“ uzavřela Dlabajová.