Virtuální procházka po hřbitově pomůže genealogům i úředníkům

Brno - Nad brněnskými hřbitovy se v posledních dnech vznáší robot. Tzv. dron s připevněným fotoaparátem snímkuje jednotlivá hrobová místa, aby usnadnil hledání příbuzným i správcům hřbitova. Digitalizují se totiž nejen knihy a archivní dokumenty, ale i místa posledního odpočinku.

„Bezpilotní stroj, tzv. dron, létá nad hřbitovem a v určitých intervalech snímkuje. Manuálně se s ním přistane, stáhnou se z něj fotografie v detailním rozlišení až jeden centimetr na pixel. Jsou tam vidět i listy květin,“ pochlubil se Jakub Karas, který dohlíží na snímkování hřbitova i jednotlivých hrobů. „Samotné zmapování hřbitova trvalo asi hodinu a půl. Je důležité, aby bylo bezvětří a dobré světelné podmínky,“ vysvětlil Karas.

Jen na ústředním hřbitově je přes 80 tisíc hrobových míst, celkem tu odpočívá čtyřista tisíc Brňanů. „Nyní vytváříme novou aplikaci, kde si lidé mohou vyhledat své zesnulé nebo volná hrobová místa,“ popsal Martin Vaněček, vedoucí odboru životního prostředí z brněnského magistrátu. Spustit by se mohla v druhé polovině roku.

Digitalizace brněnských hřbitovů bude město stát přes 400 tisíc korun. Usnadní práci nejen genealogům, ale i úředníkům, kteří budou mít přehled, jaká hrobová místa mohou pronajmout.

Digitalizovaný pražský hřbitov na Vyšehradě
Zdroj: ČT24/Správa pražských hřbitovů

Poslední místa odpočinku na internetu

Digitalizovat hřbitov je snažší pro menší obce, svou on-line mapu hrobových míst i s fotografiemi mají například obce Milešovice a Otnice na Vyškovsku, Vlčnov na Uherskohradišťsku nebo Petrovice na Blanensku. „Na svátek zesnulých a při dalších příležitostech, kdy k nám zavítají také přespolní, kteří u hrobu nebyli i několik let, často nastává problém. Neví, kde mají hledat. Zareagovali jsme proto na poptávku,“ vysvětlil starosta Petrovic Vladimír Paulík, proč se rozhodli za 15 tisíc korun vytvořit on-line mapu hřbitova.

„Město Brno spravuje 11 hřbitovů o rozloze 80 hektarů a je potřeba pořídit nová data, protože ta stará jsou zastaralá a často s chybami,“ potvrdil Vaněček. Přehledná digitalizace hrobů pomáhá pozůstalým, kteří míří jednou do roka na dušičkový výlet, ale i znalcům rodokmenů, jež mapují historii svých předků.

Novou aplikaci popisuje Martin Vaněček z brněnského magistrátu (zdroj: ČT24)

Digitalizovaná Praha

I Správa pražských hřbitovů nabízí informace o jednotlivých hrobech. Najít svého příbuzného mohou lidé prostřednictvím webových stránek, kde najdou přesné hrobové místo i snímek náhrobního kamene. Digitalizované jsou zatím hřbitovy Bohnice, Břevnov, Hlubočepy, Hostivař, Kobylisy, Střešovice, Šárka a Vyšehrad, kde jsou pochované slavné osobnosti.

Vydáno pod