Amazon v Brně nepostavíme, potvrdil investor

Brno - Amazon v tuto chvíli nepočítá se stavbou distribučního centra v Brně. V Německu to oznámil evropský šéf firmy Tim Collins. Podle jeho slov se americký distributor necítil v moravské metropoli vítán. Na základě jednání brněnských zastupitelů tak od svého záměru vybudovat zde logistické centrum nakonec ustoupil. Rozhodnutí brněnských politiků kritizoval i prezident Miloš Zeman.

„Respektujeme rozhodnutí brněnského zastupitelstva. V tuto chvíli nebudeme usilovat o náš investiční projekt v Brně. Vyhodnocujeme další alternativy ve střední Evropě,“ dodal evropský zástupce společnosti Tim Collins.

„V Brně bylo zjevné, že bude potřeba více než jedno hlasování městského zastupitelstva a že to nestihneme v plánovaném čase. Jsme obchodní společnost a potřebujeme se hýbat kupředu,“ uvedl manažer. Podle jeho slov má Amazon v hledáčku „spoustu skvělých možností, které zahrnují i Českou republiku“. Bližší podrobnosti k možné lokalitě ale sdělit odmítl.

Podle Zemana je vše chyba brněnských zastupitelů

Prezident Zeman, který je aktuálně na zahraniční návštěvě Srbska, označil celou situaci primárně za chybu brněnských zastupitelů. Souhlasí s ním i ministr financí Andrej Babiš (ANO): „Pro mě je to absurdní: my chceme, aby sem přišli zahraniční investoři, zaměstnali naše lidi a platili daně. Nevím, z jakých důvodů to zastupitelé blokují. Považuji to za absurdní,“ pronesl po jednání vlády ministr Babiš.

„Když vás jednou odněkud vyhodí, nebo řeknou, že vás nechtějí, no tak je docela lidské, že se urazíte,“ řekl prezident Miloš Zeman.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že podle něj vláda udělala pro jednání s investorem maximum, z krachu investice obviňuje brněnské politiky, především z opoziční ODS. „Bohužel celé úsilí ztroskotalo na odmítnutí ze strany zastupitelů zejména z řad ODS v Brně,“ uvedl v prohlášení ministerský předseda a šéf ČSSD, jejíchž několik členů pro investici také nehlasovalo.

„Mít, či nemít 1 500 pracovních míst ve městě a regionu je velký rozdíl,“ připustil jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který Amazonu nabídl alternativní pozemky u tuřanského letiště. „Nedivím se, že Brnu jako lokalitě Amazon přestal důvěřovat,“ dodal hejtman, který zároveň zdůraznil, že Jihomoravský kraj ještě neobdržel od Amazonu negativní stanovisko vůči nabídnuté lokalitě za dálnicí D1.

Nekonečné sklady logistického centra Amazon
Zdroj: ČT24/ČTK

„Při posledním telefonickém rozhovoru, 25. března, jsem byl panem Raimundem Paetzmannem ubezpečen, že zájem firmy Amazon o výstavbu na území města Brna nadále trvá,“ smutně poznamenal primátor Roman Onderka (ČSSD). S definitivním verdiktem chce ale počkat, až obdrží oficiální stanovisko firmy.

"Pan Collins řekl, že je skeptický a bojí se, jaké rozhodnutí udělají zastupitelé na příštím zasedání v dubnu. Nedivím se jeho vyjádření, na druhou stranu Brno má platnou smlouvu s CTP. Smluvní vztah trvá až do 31. prosince, takže mám povinnost svolávat zastupitelstvo až do konce roku," prohlásil v rozhovoru s ČT Onderka. Podle něj si město zaslouží ještě jednu šanci.

ODS: Projekt Amazonu byl připraven „diletantsky“

Opoziční ODS, která bývá nejčastěji obviňovaná, že pro Amazon nezvedla ruku, svádí vinu na sociální demokracii. Podle nich byl projekt pro příchod zahraničního investora připraven „diletantsky“.

„Projekt byl připravován více než rok bez vědomí zastupitelů. Město urputně prosazovalo variantu Černovické terasy a směřovalo spíše k uspokojení developera na úkor obyvatel,“ uvedl Libor Šťástka (ODS). Na březnovém zastupitelstvu zvedli ruku pro Amazon jen dva členové občanských demokratů ze 14. Z 19 sociálních demokratů hlasovalo pro 13, zbylí se zdrželi nebo nebyli na hlasování vůbec.

Stejně tak se Šťástka opřel i do ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD). „Místo aktivního lobbingu ve prospěch developerů by měl začít myslet na drobné podnikatele a živnostníky, kteří by pro něj neměli být paraziti,“ zmínil Šťástka Mládkův loňský projev na sjezdu sociální demokracie.

„Je to výsledek totálně zpackaného vyjednávání. Projekt měl sloužit spíše k ochraně zájmů developera na Černovické terase na úkor desítek tisíc Brňanů v jižní části města,“ uzavřel Šťástka.

Distribuční sklad firmy Amazon
Zdroj: ČT24/ČTK

Ze hry je Černovická terasa i pozemek u letiště

Když se developer od brněnských zastupitelů ani po třetím hlasování nedočkal schválení smluv, vstoupil do hry Jihomoravský kraj prostřednictvím svého hejtmana Michala Haška (ČSSD). Kraj pro Amazon našel volnou parcelu u brněnského letiště, na opačné straně dálnice D1. I když developer a později i samotný investor tvrdili, že jim pozemek se specifickým tvarem a menší rozlohou nevyhovuje, vedení hejtmanství přesto doufalo, že tím investora v Jihomoravském kraji udrží.

Oba pozemky v Brně – parcela u letiště i Černovická terasa - jsou teď ze hry. Zda by do lokalit zvažovaných Amazonem zapadl například pozemek v průmyslové zóně Mošnov, která se už dříve nabízela, že by o halu měla zájem, se zatím neví.

Kde Amazon místo Brna nakonec zakotví?

Klíčová bude rychlost, s jakou místní orgány logistické centrum schválí. „Až oznámíme, kterou lokalitu jsme si vybrali, bude centrum muset vyrůst velmi rychle,“ podotkl Collins. Jako příklad uvedl Polsko, kde firma postaví hned tři logistická centra. Výstavbu prvního zahájila letos v únoru v Sadech u Poznaně.

„Je to situace, která je samozřejmě velmi nepříjemná, protože každá taková investice má nejenom tu přidanou hodnotu, ale je to také signál pro další investory, jestli skutečně o ně máme zájem,“ nechal se slyšet vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Založil ho v roce 1994 Jeff Bezos. V roce 2000 začal Amazon nabízet svoji prodejní platformu i ostatním maloobchodníkům a drobným prodejcům. 

V Česku už má Amazon centrum pro vrácené zboží, a to v Praze poblíž Letiště Václava Havla. V tuzemsku chtěla firma vybudovat i dvě distribuční centra: v Brně a v Dobrovízi u Prahy. Centra se měla stát součástí sítě 25 podobných provozů rozmístěných v sedmi evropských zemích. Nakonec investor potvrdil jen výstavbu v Dobrovízi.

Služby Amazonu využívají lidé ve 190 zemích. V září 2013 zaměstnávala firma po celém světě 97 tisíc lidí. Minulý rok měl Amazon čisté tržby 74,5 miliardy amerických dolarů, jeho zisk za stejné období činil 274 milionů USD.

Podle státní agentury CzechInvest případ Amazonu poukázal na to, že ani velký počet pracovních míst není pro některé zastupitele prioritou. „Přednost dostávají spíš výrobní a technologické projekty, což plně respektujeme. Budeme se nyní soustředit na projekt v Dobrovízi,“ uvedl Ondřej Votruba, pověřený řízením CzechInvestu.

Objevují se ale i kladné reakce na odchod Amazonu z brněnské metropole, například brněnský zastupitel za Stranu zelených Martin Ander prohlásil: „Z pohledu dlouhodobé prosperity je pro Brno výhodnější, že poslední volné místo v průmyslové zóně na Černovické terase bude moct být využito pro investory s vyšší přidanou hodnotou.“

Spokojená je také jednatelka sdružení Čisté Tuřany Hana Kašpaříková: „Máme velkou radost. Problémy s dopravou na tomto území však stále existují. Požádala jsem o schůzku ministra financí Andreje Babiše, abychom tyto problémy řešili, než přijde nabídka dalšího investora, který by měl zájem zatáhnout do tohoto území další nákladní dopravu.“

Stavba logistického centra v Dobrovízi ohrožena není. Tam už zástupci firmy Amazon pořádají nábor zaměstnanců. Aktuálně hledají pracovníky pro 1 500 míst, zahájit provoz by chtěli do konce léta příštího roku. Hala v Dobrovízi má mít rozlohu 95 tisíc metrů čtverečních a před Vánoci by tu mohly pracovat až tři tisíce lidí. Stavební práce na nové distribuční hale by mohly začít v létě

Nové hlasování bylo na dohled

Ještě na konci března to vypadalo, že i přes trojí neúspěšné hlasování brněnského zastupitelstva má Amazon stále chuť postavit své logistické centrum v průmyslové zóně Černovická terasa. O prodeji pozemků developerské firmě CTP Invest měli zastupitelé znovu jednat 15. dubna.

Zástupci ODS ale už předem avizovali, že jsou schopni znovu smlouvu mezi městem a investorem CTP Invest nepodpořit. Brněnští občanští demokraté ale připustili, že pokud by se podařilo změnit územní plán Brna, který v současném znění omezuje možnost využít Černovickou terasu pro logistické centrum, byli by ochotni pro tuto variantu zvednout ruku.

Dohady o Amazon

ROK 2013

říjen – Amazon oznámil plány na vybudování svých hal v blízkosti Prahy a Brna.

prosinec – Amazon avizoval, že chce stihnout otevření center do Vánoc 2014. Někteří místní lidé jsou ale proti výstavbě – v Dobrovízi u Prahy chtějí obchvat a halu odmítli v referendu, v brněnské části Slatina se jedná o dálničním sjezdu, proti výstavbě haly se postavilo sdružení Čisté Tuřany.

ROK 2014

21. ledna – Brněnské zastupitelstvo neschválilo první návrh smlouvy mezi městem a developerem CTP Invest. Jednání odložili na březnovou schůzi. Amazon ale chtěl mít jasno co nejdříve, zastupitelé proto slíbili, že se mimořádně sejdou už v polovině února.

3. února - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při návštěvě Brna slíbil, že udělá maximum pro to, aby dálniční sjezd, kterým město podmínilo prodej pozemků, v roce 2017 fungoval. 

14. února - Smlouvy, které by umožnily příchod Amazonu do Brna, zastupitelé opět neschválili. Pro hlasovalo pouze 17 zastupitelů, ostatní z 55 se zdrželi hlasování. Prezident Zeman rozhodnutí kritizoval.

19. února – Amazonu opět svitla naděje. Firma CTP se ostře postavila proti plánům města, že Brno pozemky prodá až po vydání stavebního povolení pro dálniční nájezd. Místo toho se společnost zavázala, že pomůže s výkupem pozemků pro budoucí dálniční exit.

26. února - Brněnští radní schválili dodatek smlouvy s developerem CTP Invest. Dohoda počítala s tím, že firma nakoupí pozemky nutné pro vybudování sjezdu z dálnice D1. Následně je předá státu, který silnici postaví.

18. března - Brněnští zastupitelé ani napotřetí neodsouhlasili smlouvy s developerskou firmou CTP Invest. Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil neschválení projektu za promarněnou šanci pro Brno.

20. března - Jihomoravští radní schválili nabídku krajských pozemků pro stavbu haly společnosti Amazon. Jako alternativu nabídli pozemek u letiště, na druhé straně dálnice. Právě u této lokality nebylo nutné zvažovat výstavbu nového dálničního nájezdu. Doprava do logistického centra by navíc nezatížila obyvatele Tuřan ani Slatiny.

26. března - Společnost Amazon nadále doufá, že svoje distribuční centrum v Brně postaví na Černovické terase. Alespoň to tvrdila developerská společnost CTP Invest, která jednala se zástupci města i Amazonu. Společně se také dohodli, že se Amazon až do dalšího jednání zastupitelů, jež bylo naplánované na 15. dubna, nevyjádří k nabídce kraje.

2. dubna - Společnost Amazon v Německu definitivně oznámila, že upouští od svého záměru vybudovat distribuční centrum v Brně. Podle brněnských politiků bylo rozhodnutí evropského ředitele společnosti Amazon překvapením. Podle prezidenta Zemana a dalších čelních představitelů vlády mohou za promarněnou šanci právě představitelé města.

Vydáno pod