Kometa drtila Spartu z protiútoků a ujala se v semifinále vedení

Praha - Hokejisté Komety Brno vyhráli v prvním zápase semifinále play off extraligy na ledě Sparty 5:2. Suverénní vítěz základní části byl po celý zápas střelecky aktivnější, brankáře Marka Čiliaka však překonal jen dvakrát. Kometa spoléhala zejména na rychlé protiútoky a tato taktika se jí vyplatila. Dvě branky vítězů vstřelil Hynek Zohorna.

Kometa měla hned v úvodu výhodu přesilové hry, Sparta se ale v pohodě ubránila a do první šance zápasu se dostal po brejku Ivan Rachůnek. Čiliaka však nepřekonal, a slovenský gólman si následně poradil i s několika dalšími nebezpečnými střelami. Ve 12. minutě si první přesilovku zahráli Pražané, ale rovněž se v ní neprosadili. S jejím koncem se navíc do přečíslení dva na jednoho dostali Zohorna s Pivkem a zajistili Kometě vedení.

Sparta byla dál aktivnější, i díky dalším početním výhodám soupeře přehrávala, vyrovnat se jí ale nepodařilo. Naopak se podruhé prosadila Kometa, když zmatku před Pöpperlem využil do prázdné branky zakončující Tomáš Svoboda. Až poté se domácím povedlo využít jednu ze šancí. Padesát sekund po druhém úspěchu hostů snížil na 1:2 Jaroslav Hlinka. Pak mohla Sparta hned několikrát vyrovnat, svou střeleckou převahu ale nezúročila.

Sestřih prvního semifinále Sparta Praha - Kometa Brno (zdroj: ČT24)

Naopak potřetí inkasovala. Hosté se dostali do dalšího přečíslení dva na jednoho a Kováčik překonal Pöpperleho potřetí. V závěru druhé třetiny byla Kometa blízko další brance, brejk osamoceného Buriana ale brankář domácích zlikvidoval. Obraz hry se nezměnil ani v závěrečné dvacetiminutovce, Brno s pozorným Čiliakem v zádech se soustředilo na obranu a Sparta se tlačila do útoku.

Snížit se jí ale nedařilo i proto, že nedokázala využít další přesilovku. Kometa byla mnohem efektivnější. V 52. minutě překonal Pöpperleho podruhé Zohorna a prakticky zajistil hostům první výhru v sérii. Sparta sice ještě v přesilovce pět na tři umocněné odvoláním brankáře snížila na 2:4, v pokračující klasické výhodě ale potrestal pokračující risk kouče Jandače střelou do prázdné branky Hruška. Série na čtyři vítězství pokračuje ve čtvrtek v Praze.

Sparta Praha - Kometa Brno 2:5 (0:1, 1:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 28. J. Hlinka (Piskáček, P. Ton), 56. Buchtele (Pilař, P. Ton) - 14. H. Zohorna (Pivko), 27. T. Svoboda (Vondráček, Kempný), 35. Kováčik (J. Káňa II, V. Němec), 52. H. Zohorna (Pivko, Kováčik), 57. J. Hruška. Rozhodčí: A. Jeřábek, Šír - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:10. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 9812. Stav série: 0:1.

Sparta: Pöpperle - Pilař, Piskáček, Sičák, Krejčík, Philipp, Kubát, od 21. navíc Polášek - P. Ton, J. Hlinka, Rolinek - Kumstát, Pech, Buchtele - Klimek, Simon, I. Rachůnek - Forman, Přibyl, T. Rachůnek. Trenéři: Jandač a Moták.

Brno: Čiliak - Miller, Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka - Jakub Svoboda, Čermák, J. Hruška - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - H. Zohorna, Raška, Pivko - Vondráček, Koreis, Burian. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Josef Jandač (Sparta Praha): „Dnes jsme byli horší a Kometě jsme zápas darovali, protože na některé góly jsme jim sami nahráli. Nemyslím, že to byl zápas o nějakém přečtení soupeře. Bylo to klasické první utkání play off, které jsme pokazili. Bylo tam dost individuálních chyb. Druhý zápas musíme začít trošičku jinak. V produktivitě se musí přidat i další hráči, ne jen první pětka. Musíme zlepšit přesilovou hru, vlastně všechno. Hráčům nemůžu upřít snahu nebo bojovnost, ale nebyl to pravý playoffový výkon.“

Vladimír Kýhos (Kometa Brno): „K zápasu jsme přistoupili svědomitě a myslím si, že jsme Spartu porazili zbraněmi, kterými oni v sezoně porazili nás - brejky. Musím pochválit Marka Čiliaka, který nás na začátku v první třetině a v jednou úseku ve druhé třetině výrazně podržel. A my jsme využili šance, které jsme měli. Byla to lekce z produktivity. Teď jsme klidnější. Splnili jsme si to, co jsme chtěli, odvézt si jeden zápas. Budeme ale chtít uspět i ve čtvrtek, protože soupeř bude o to nervóznější. Sparta si je určitě vědoma, že jet do Brna za stavu 0:2 by bylo hodně těžké.“