Bitevní pole bojují o nejlepší český film roku

Milovníky válečných dokumentů příjemně překvapí letošní Academia Film Olomouc. Mezinárodní festival populárně vědeckých filmů uvede nový projekt z dílny Tvůrčí producentské skupiny Patricka Diviše. Bitevní pole režiséra Pavla Jiráska se utkají v bitvě o nejlepší český film.

Pilotní díl bitevní série mapuje bitvu u Kolína, nejkrvavější konflikt Sedmileté války. Hrané scény i 3D grafika vrátí diváky do 18. století a nahlédnou do hlav tehdejších generálů. „Naším cílem je divákovi přiblížit co nejvíce podrobností z bitvy, život vojáků a strategické dovednosti obou vojevůdců. Důležitá je role moderátora, který se do celého dění zapojí a na vlastní kůži zažívá některé historické momenty,“ vysvětlil na natáčení v Kolíně kreativní producent Patrick Diviš. Autorem námětu je dramaturg Viktor Sliva. Dobovou uniformu na sebe navlékl i moderátor Jan Plachý.

Cyklus historických dokumentů sází na vzpomínkové akce, které věrně rekonstruují válečné konflikty po celé České republice, a členové klubů vojenské historie se ujmou rolí v první linii. Kromě bitvy u Kolína se znovu bude bojovat taky u Lipan, na Bílé hoře, u Hradce Králové, na Piavě, u Ořechova a Slavkova.

V Olomouci se utká vojsko Marie Terezie vedené rakouským polním maršálem Leopoldem Daunem s pruskou armádou pod vedením krále Fridricha II. 15. dubna od 10:00 v kině Metropol a 18. dubna od 16:30 v Divadelním sálu.