Klapla poslední klapka. Televizní film Kozy léčí je dotočen!

V malebném kraji blízko Poličky ukončila režisérka Lenka Wimmerová natáčení nového televizního filmu Kozy léčí. Zuzana Stivínová v něm hraje hlavní roli ženy, která bojuje s nebezpečnou nemocí. Rozhodne se s celou rodinou odejít na venkov, chovat kozy a změnit životosprávu. Velkým vzorem je jí stará paní, výrazná venkovská autorita, která ji přesvědčí, že právě kozí mléko a další produkty z něj jí v její situaci nejvíc pomohou. V hlavních rolích vedle Zuzany Stivínové uvidíme Igora Chmelu, Johannu Tesařovou, Kašpara Juráčka a Vendy Hájkovou.

Film o výrazné ženské hrdince v mezní životní situaci, k němuž scénář napsala Markéta Bidlasová, vzniká v Tvůrčí producentské skupině Kateřiny Ondřejkové. Než se ale objeví na televizních obrazovkách, připomeňme si několik dobrých počinů, kterých ve spolupráci s ostravským televizním studiem uvedení tvůrci a herečtí představitelé dosáhli.

Režisérka Lenka Wimmerová natočila v roce 2009 film Nespavost. Tato hořká komedie o polámaných rodinných vztazích poskytla skvělou hereckou příležitost Haně Maciuchové a v roce 2010 dostala Televizní cenu Elsa jako nejlepší pořad roku v kategorii Původní dramatická tvorba.

Zuzana Stivínová se při své první spolupráci s ostravským studiem objevila v roce 2012 v hlavní roli v thrilleru Occamova břitva. Společně s Ondřejem Sokolem sehráli skvělý part dvou manželů, kteří se stanou náhodnými svědky vraždy. Film, který režíroval Dan Svátek, byl nominován na ocenění Zlatá Nymfa na televizním festivalu v Monte Carlu, kromě jiného také v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon.

Johanna Tesařová je ve filmu Kozy léčí svéráznou a respektovanou babi Čihákovou. Při spolupráci s novou generací televizních tvůrců si znovu připomněla Ostravu, kde kdysi začínala. V její filmografii je navíc vysoce hodnoceno účinkování ve filmu Pramen života, který natočil režisér Milan Cieslar v roce 2000 právě s ostravským televizním štábem.

Film ale přinesl hlavním hereckým představitelům také řadu různých „poprvé“. Igor Chmela se poprvé před kamerou setkal se Zuzanou Stivínovou, poprvé spolupracoval s ostravskou televizí a poprvé také podojil kozu.

Pro malého Kašpara Juráčka bylo natáčení úžasným zážitkem. Hlavně proto, že poprvé dostal roli, ve které se mluví a jedná, tak jak to situace vyžaduje. Konečně není jen dítětem v hrajícím si davu…

Ve filmu se objeví i řada dalších známých jmen. Nechybí mezi nimi ani ta, která známe z ostravských divadel, například: Alena Sasínová-Polarczyk, Norbert Lichý, Vladimír Čapka, Vladislav Georgiev, Jan Vápeník nebo René Šmotek.

Informace o filmu, rozhovory, fotografie a další podrobnosti budeme postupně doplňovat na www.ceskatelevize.cz/kozyleci