Zpestření prohlídky na zámku v Libochovicích - barokní lustr „na dosah“

Poslední březnový víkend zahájili na zámku v Libochovicích letošní návštěvnickou sezónu zajímavou akcí. První letošní návštěvníci tohoto zámku měli totiž jedinečnou šanci z blízka spatřit mohutný barokní lustr, resp. lépe si prohlédnout postavy světců nebo zvířat na ramenech lustru, který byl spuštěn k zemi. Pro velký úspěch byla akce prodloužena až do Velikonočního pondělí.

Lustr pochází z dílny Františka Houdka a zdobí jej 7 figur, které jsou totožné s klenoty erbu posledních majitelů zámku (rodiny Hezrberstein – Proskau). Lustr měří po obvodu 7,5 m, vysoký je 4,5 m a váží přes 300kg. Tento skvost  je umístěn v Saturnově sále, který do výšky zabírá celá dvě patra jižního křídla zámku. Sál sloužil zejména pro slavnostní příležitosti, které život na zámku obnášel.

Zámek Libochovice - Saturnův sál
Zdroj: ČT24/Dagmar Stehlíková
Zámek Libochovice
Zdroj: ČT24/Dagmar Stehlíková

Zámek Libochovice se nachází v malebné krajině dolního Poohří lemované romantickými kopci Českého středohoří a patří mezi nejvýznamnější raně barokní stavby v Čechách. K zámku přiléhá i překrásný park, kde se o pozornost návštěvníků vznešení pávi.

Páv - zámek Libochovice
Zdroj: ČT24/Dagmar Stehlíková

Standardní otevírací doba zámku je v měsíci dubnu úterý až neděle (10-16 hod.), avšak zámek má otevřeno i na Velikonoční pondělí 21. 4. 2014.

Dagmar Stehlíková

Vydáno pod