AVÍZO: Noc mladých výzkumníků na pardubickém zámku

V úterý 8. dubna se nádvoří a Rytířské sály pardubického zámku promění v improvizované vědecké laboratoře. Univerzita Pardubice ve spolupráci s partnery zde pořádá Noc mladých výzkumníků, během níž seznámí veřejnost se zajímavostmi ze světa vědy a techniky. Tajuplná noc plná zážitkových dílen začíná v 16 hodin a potrvá až do půlnoci.

Bohatý program vědecké noci připravilo všech sedm fakult Univerzity Pardubice spolu s Východočeským muzeem v Pardubicích a Hvězdárnou barona Artura Krause Domu dětí a mládeže Alfa Pardubice a Astronomickou společností Pardubice. Na třinácti nejrůznějších stanovištích se návštěvníci mohou vžít do řady vědeckých profesí a vyzkouší si, co práce vědců a nadšenců obnáší.

„Chemici si ve své alchymistické dílně připravili nové pokusy. Ukáží třeba sopku na stole a plazící se potvůrky. Nabídnou také mikroskopování krystalů a pozvou děti na vyrobenou zmrzlinu. Také vysvětlí, jak se dají využívat elektrické i optické vlastnosti polovodičů,“ přiblížila program Noci mladých výzkumníků na pardubickém zámku koordinátorka akce Ing. arch. Iva Svobodová.

Kromě nejrůznějších chemických pokusů zaujmou návštěvníky také ostatní fakulty. Ty si pro ně připravily např. kreativní matematické dílny, v nichž se dozví, jak se vypořádat s chaosem a řádem čísel, nebo soutěž „Jak se stát milimilionářem“. Elektrotechnici pozvou na 3D animace a informatici na hrátky s roboty. Se zdravotníky se na svět podívají opileckýma očima nebo zestárnou s modelem stáří.

„Restaurátoři, kteří jsou na zámku jako doma, přiblíží techniky průzkumu uměleckých děl a pracovníci z dopravní fakulty si na nádvoří zprovozní kovářskou a svářečskou dílnu. Navíc bude možné s pracovníky Hvězdárny barona Artura Krause pozorovat na valech pardubického zámku planety Mars, Jupiter a blízké dvojhvězdy,“ doplnila Iva Svobodová.

Na vědecké noci nebude chybět ani kulturní program. Postarají se o něj studenti Fakulty filozofické, kteří si na večer připravili dvě představení – Ukradený meloun a pohybové divadlo Energie. Chybět nebude ani četba vědecko-populárních knih pro děti i dospělé nebo přednáška o netopýrech RNDr. Vladimíra Lemberka z Východočeského muzea Pardubice.

Načerpat tajuplnou atmosféru, podtrženou světlem kovářské výhně, procházet zámeckými sály a současně se dozvědět mnoho zajímavostí během bohatého programu plného zábavy a vědeckých pokusů bude možné již v úterý 8. dubna. Noc mladých výzkumníků startuje v prostorách pardubického zámku v 16 hodin odpoledne a potrvá do pozdních nočních hodin. Vítáni jsou všichni zájemci bez rozdílu. Vstup je volný.

Zdenka Černá, Univerzita Pardubice