Zlín srovnal sérii, Kometa nevyužila domácí prostředí

Zlín, Brno - Zlínští hokejisté porazili ve čtvrtém utkání semifinále play off extraligy na domácím ledě Třinec 4:3 a druhou výhrou vyrovnali stav série. Gólem sedm minut před koncem zařídil domácím vítězství nejproduktivnější zlínský hráč play off Ondřej Veselý, který svým pátým gólem ve vyřazovací části po 19 sekundách zareagoval na Bonkovo vyrovnání na 3:3. Sparta vyhrála ve čtvrtém semifinálovém zápase v Brně 5:3 a srovnala stav série na 2:2. Kometa mohla získat výhodu mečbolu, nicméně více ze zápasu měla už od začátku Sparta, která se i ujala vedení. Brno sice dokázalo dvakrát srovnat, zlomila ho však vlastní pětiminutová přesilovka. Pražané totiž během ní vstřelili rozhodující gól, který těsně po jejím konci potvrdili.

Zlín v dramatickém zápase přehrál Třinec a srovnal sérii

Třinec vpadl do zlínské odvety jako vyměněný. Od úvodního vhazování vysunul útočná tykadla hluboko do útočného pásma a nebál se ve dvou napadat i za zlínskou brankou. Už v prvním střídání zasypal Kašíka sprškou střel a mohutný nápor završil už po 32 sekundách Růžička, který z úhlu po šikovné zpětné přihrávce Polanského prostřelil nedělního hrdinu Kašíka. Slezané hráli v úvodu jako z partesu a nátlakovým hokejem nedali soupeři vydechnout. Druhý gól visel ve vzduchu. Kašíkovi bylo úzko zejména v třinecké přesilovce během šesté minuty a po nechtěné teči spoluhráče Marušáka byl puk znovu v nebezpečné blízkosti brankové čáry.

Domácí se z tuhé defenzivy nemohli vykřesat, ale jejich občasné brejky Hrubce nemohly nechat v klidu. Leškovi chybělo v osmé minutě málo, aby jeho bekhendový pokus spadl za gólmana. Třinec držel soupeře chvilkami jako pod zámkem, ale Kašík jeho převahu otupil několika pohotovými zákroky proti Adamskému a Rákosovi. Brejková taktika navíc Zlínu v první části vynesla i vyrovnání. Oceláři útočili místy až živelně: V 15. minutě jim ujel Čech a dělovkou z levého křídla zavěsil.

Sestřih a ohlasy utkání Zlín - Třinec (zdroj: ČT24)

Třinec možná přepálil nástup, Zlín možná zvýšil obrátky - každopádně domácí ve druhé části opětovali tlak a převzali režii. Vlachův tým výrazně přidal v agresivitě i bruslení a rázem se nastěhoval do útočného pásma. Domácí sice v polovině utkání promarnili půlminutovou přesilovku pět na tři, ale jejich aktivitu korunoval Köhler, který umístěným švihem z levého kruhu vymetl vzdálenější horní růžek. Jenže hned po vhazování ve středovém kruhu Melenovský fauloval vysokou holí a čtyřminutovou přesilovku zužitkoval 20 sekund před koncem druhé třetiny nechytatelnou bombou Nosek.

Gól ale se Zlínem nezamával. Oslabení na začátku třetí části přečkal a Marušák navrch v následující početní výhodě prostřelil hrozen hráčů před Hrubcem. Třinec se znovu začal hrnout dopředu. Adamský trefil tyč a vyrovnání zařídil po brejku v přečíslení Bonk - podle divokých gestikulací domácích tomu předcházel faul na Honejska. Zlín však oplácel stejnou mincí a už po 19 sekundách mu náskok vrátil Veselý, který Hrubce znehybnil chytrou střelou přes obránce. Třinec po Horákově faulu odehrál velkou část závěrečných dvou minut v šesti proti čtyřem, ale Polák ve velké šanci trefil Kašíka a v nepřehledné skrumáži mířil do brankáře i Peterek.

PSG Zlín - HC Oceláři Třinec 4:3 (1:1, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 15. Čech (Melenovský, Urbanec), 38. Köhler, 43. Marušák (Kotvan, Leška), 53. Veselý (Čajánek, Řezníček) - 1. Martin Růžička (Polanský, Adamský), 40. D. Nosek (Roth, Bonk), 53. Bonk (Hrňa, Linhart). Rozhodčí: Hradil, Jeřábek - Bláha, Kostka. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. Diváci: 5115. Stav série: 2:2.

Zlín: Kašík - Kotvan, Urbanec, Marušák, Horák, Matějíček, Řezníček - Honejsek, Čajánek, Veselý - Balaštík, Leška, Köhler - Ondráček, Melenovský, Kubiš - Okál, Holík, Čech. Trenéři: Rost. Vlach, Jurik a Hrazdira.

Třinec: Hrubec - D. Nosek, Galvas, Zíb, Linhart, Roth, Trončinský - Martin Růžička, Polanský, Adamský - Orsava, Bonk, Polák - D. Květoň, Rákos, Rufer - Matuš, Peterek, Hrňa. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Juraj Jurík (Zlín): „Vstup do utkání jsme měli špatný. Soupeř byl v první třetině daleko aktivnější, jako by na nás ještě ležel včerejší zápas. Naštěstí jsme srovnali a to nám pomohlo psychicky. Od druhé třetiny se hra srovnala a hrálo se vyrovnané utkání, které rozhodlo pár momentů. My jsme střelecké příležitosti využili a v některých momentech jsme měli štěstí, které nám chybělo v Třinci. Ale štěstí přeje připraveným a my jsme rádi, že jsme sérii vyrovnali.“

Václav Varaďa (Třinec): „Utkání jsme začali výborně, jak jsme chtěli. Dali jsme gól, měli jsme spoustu dalších šancí, ale nic už se neujalo. Ve druhé třetině nám to moc nešlo. Dostávali jsme se pod tlak, nechali jsme se vylučovat. Závěr byl vyrovnaný, rozhodlo pár klíčových okamžiků. Hlavně ten, kdy jsme si hned po vyrovnání na 3:3 nechali dát rozdílovou branku.“

Sparta vyhrála v Brně druhý zápas a srovnala stav série

Po nedělním nezdaru v prodloužení trenér Sparty Jandač sáhl k několika změnám v sestavě. Do prvního útoku zařadil Buchteleho, poprvé do play off zasáhl i Divíšek. Také brněnský kouč Kýhos pozměnil tým, do základní sestavy se dostal Dlapa a v play off se představil premiérově útočník Novotný, který nahradil Rašku. Sparta vstoupila do utkání razantněji. Už ve 4. minutě z jednoduchého protiútoku po ose Philipp, Pech se dostal do šance Rolinek, jehož střela propadla za brankáře Čiliaka. Kometa po inkasovaném gólu přidala na důrazu a v 10. minutě vyrovnal Koreis, jenž našel při dorážce skulinku mezi chrániči brankáře Pöpperleho.

Po čtvrthodině hry ujel po pravé straně Forman, jenž našel přesnou přihrávkou najíždějícího obránce Poláčka, který přidal druhou branku. Hned v úvodu druhé třetiny se podařilo Kometě vyrovnat po hrubé chybě obránce Sičáka, který z prostoru za brankou vyhodil kotouč přímo na hokejku Kempného. Na jeho tvrdou ránu nestačil Pöpperle vůbec reagovat. Kromě vysokého tempa přibyly na ledě i zákroky za hranicí pravidel. Ve 29. minutě po faulu na útočníka Pecha byl brněnský obránce Jan Hanzlík vyloučen na 5 minut a do konce utkání. Kometa se přesilovce soupeře ubránila.

Sestřih a ohlasy utkání Brno - Sparta (zdroj: ČT24)

Navíc trvala jen tři minuty, neboť ji ukončil faulem Rolinek. Stejný trest jako Hanzlíka potkal i Tomáše Rachůnka, jenž trefil loktem Němce do hlavy. Nejproduktivnější útočník Brna opustil led na nosítkách a na rozdíl od Pecha se už do hry nevrátil. Odjel na vyšetření do nemocnice. Kometa doplatila na nervozitu při 47 sekund dlouhé přesilovce pět na tři. V dalším pokračování dokonce Sparta v oslabení dala třetí branku.

Domácí obránce Kempný nechtěně vrátil soupeři přihrávku na vyrovnávací gól. Jeho křížný pas zachytil Hlinka a z jeho přihrávky Buchtele ve 39. minutě skóroval. Hned v úvodu třetí třetiny Kometa nevyužila přesilovku a naopak Přibyl hned po návratu z trestné lavice vstřelil čtvrtou branku Sparty. Brňané ještě necelé čtyři minuty před koncem po gólu Hynka Zohorny vykřesali naději na vyrovnání. Při power play Brna ale Pech střelou do prázdné branky pojistil vítězství Pražanů.

HC Kometa Brno - HC Sparta Praha 3:5 (1:2, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 10. Koreis (Burian, Vondráček), 21. Kempný, 57. H. Zohorna (Žižka, T. Svoboda) - 4. Rolinek (Pech, Philipp), 15. Polášek (Forman, T. Rachůnek), 39. Buchtele (J. Hlinka), 42. Přibyl (Klimek), 59. Pech (Buchtele). Rozhodčí: Pešina, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:7, navíc Jan Hanzlík - T. Rachůnek oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 7200 (vyprodáno). Stav série: 2:2.

Brno: Čiliak - Dlapa, Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka - Jakub Svoboda, Čermák, J. Hruška - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - H. Zohorna, Š. Novotný, Pivko - Vondráček, Koreis, Burian. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Sparta: Pöpperle - Pilař, Piskáček, Sičák, Polášek, Philipp, Kubát - P. Ton, J. Hlinka, Buchtele - Kumstát, Pech, Rolinek - Klimek, Divíšek, I. Rachůnek - Forman, Přibyl, T. Rachůnek. Trenéři: Jandač a Moták.

Martin Pešout (Brno): „V první třetině jsme se nechali trochu unést a pustili soupeře do asi čtyř přečíslení čtyři na dva. To se nám celou sezonu nestávalo. Dovolili jsme tím soupeři převzít iniciativu. Po hrubé chybě Sičáka jsme vyrovnali na 2:2 a byli jsme i lepší. Gól visel ve vzduchu. Udělali jsme nepochopitelnou chybu a Sparta si už vítězství pohlídala.“

Zdeněk Moták (Sparta): „Od prvního vhazování jsme dávali najevo, že si chceme odvést vítězství. Dobře jsme bruslili, hráli jsme tvrdě, vytvářeli jsme si tlak. Trošku nás přibrzdila druhá třetina, ve které jsme soupeři dovolili srovnat skóre. Získali jsme vždy náskok, který jsme ale dvakrát ztratili. Ve třetí jsme ale znovu přitlačili a nedovolili si vítězství vzít.“

Vydáno pod