Templářská zřícenina získává po víkendech nový kabát

Jamolice (Znojemsko) - Na honosný zámek by stavební inženýr David Hamza peníze neměl, svůj dětský sen si ale nakonec přece jen splnil. Je majitelem zříceniny Templštejn, kterou před třemi lety odkoupil od Lesů České republiky za 1,2 milionu korun. Hrad, který zůstal opuštěný po požáru v 16. století, sám o víkendech opravuje. Nyní ale získal půlmilionovou dotaci, díky níž zkrášlí Templštejn rychleji.

O Templštejn David Hamza pečuje, přestože nemá ani vlastní auto, takže na svou zříceninu dojíždí autobusem. Památkově chráněnou stavbu zbavuje náletových dřevin a konzervuje rozpadající se kamenné zdi. Používat přitom musí jen původní stavební materiály a žádný beton. Opravit rozpadlou zříceninu je ale pro jednoho nadšence téměř nadlidský úkol. „Když najdu dobře tvarované kameny, jde to rychleji,“ svěřil se majitel David Hamza.

„V dříve obytné budově byly třímetrové porosty bezinek a kopřiv. Někde si kvůli tomu pořídí stádo ovcí, ale já na to nemám podmínky, aby mi pomáhaly s trávou,“ popsal nekonečný boj s porostem Hamza.

O sobotách a nedělích míří za vyhlídkou ze zříceniny Templštejn až 200 lidí denně. Bývalý hrad vystavěli templářští rytíři ve 13. století. Tři sta let shlížel na údolí řeky Jihlavy a patřil mezi několik málo připomínek působení templářských rytířů na Moravě. Templštejn je památkově chráněný a díky sérii legend v něm zkoušela štěstí celá řada hledačů templářského pokladu. Hrad totiž nikdy nebyl dobyt.

Na úpravy Templštejnu nyní David Hamza získal dotaci 550 tisíc korun. Peníze ale dostane proplacené až zpětně, nejprve musí do rekonstrukce vložit vlastní prostředky. Víc než půl milionu korun ale na kontě nemá, dostal tedy příspěvěk jen v této výši. Za peníze chce vybudovat vyhlídku a upravit i přístupové stezky. V budoucnu by rád obnovil i původní dřevěný most mezi hradbami a hlavním palácem, který by turistům zjednodušil přístup na hrad.

Hamza zříceninu neplánuje proměnit do původní středověké podoby, na místě vybuduje jen skromný dřevěný srub, kde by se mohl schovat před deštěm. Podle nadšeného majitele jej zaujal především působivý výhled a příroda okolo zříceniny. Stále ale nenašel stavební firmu, která by byla ochotná pracovat na Templštejnu v nepřístupném terénu. Ke zřícenině totiž nevede přímá cesta.

Vydáno pod