Novotný: Bulvár je poslední svobodné médium. Ale neberte ho vážně

Praha – V bulváru se nikdy nelže, jenom se tu a tam něco přifoukne a navíc – je to přece celé hlavně velká zábava. Alespoň to si myslí bulvární novinář Pavel Novotný, který byl hostem pořadu Hyde Park ČT24. Bulvár má kromě zábavní funkce i edukativní rovinu a některé celospolečenské problémy je prý jako jediný schopen lidem srozumitelně popsat. A hlavně – celebrity jak známo žijí v symbióze s bulvárem a své eskapády rády podstrkují. Sám Novotný už prý ale pravým novinářem vlastně není. „Já rád provokuji lůzu konstatováním, že jsem hlídací pes demokracie,“ doplnil.

„Bulvární média zůstávají možná jedním z posledních svobodných médií,“ myslí si Novotný. On sám se prý cítí mnohem volněji než řada jeho kolegů v seriózní konkurenci. „Pro mě je svoboda nezávislý vydavatel a možnost publikovat, co chci,“ zdůraznil. Navíc, bulvár má prý zásluhy překračující i jeho čtenářskou obec. „Je důležité se podívat, kolik mimořádně důležitých kauz v poslední době rozjel bulvár a seriózní média ho takzvaně doťukla,“ poznamenal.

Bulvár je podle Novotného především dobrá zábava. Pro lidi, kteří nemají čas otevřít si stránky novin či knížky, je to často jediná příležitost si něco přečíst. „Bulvár poskytuje právní informace, důležité informace, dokonce některé celospolečenské problémy, je jako jediný schopný mase lidí srozumitelně zprostředkovat,“ vypočítává jeho klady Novotný.

V kurzu už nejsou celebrity, ale hlavně příběhy a emoce

Sám se prý nepřestává divit, z jakých různých vrstev se rekrutují čtenáři bulváru. „Bulvár už dnes není v žádném případě platforma chudých,“ domnívá se. Podotýká zároveň, že bulvár je příliš přeceňovaný. „Je to zábava na pět minut,“ dodává. Navíc, dnes už tolik nefrčí samotné celebrity, jako spíš příběh a emoce. Zářným příkladem je podle něj hon novinářů za (ne)úmyslnými životními přešlapy Ivety Bartošové.

Náhled webu Extra.cz
Zdroj: ČT24/Extra.cz

„Bulvár má dnes reálně možnost ovládat veřejné mínění. Ale na rozdíl od těch seriózních novin nemůže nikoho politicky zničit.“

Když přišel do branže, byl Novotný dle svých slov v šoku z toho, kolik zaručených zpráv přichází od samotných celebrit, které pro svou slávu fotografie v bulváru potřebují. „Vždy tím něco sledují. Buď vlastní prospěch, nebo zlo někoho jiného. (…) Prostor v médiích má pro tyto pseudohvězdičky obrovskou cenu v dnešní době, kdy talent je ta poslední norma vašeho případného úspěchu,“ podotkl.

Stvořit celebritu stojí miliony za skvělou bulvární kampaň

Kooperace celebrit s médii je tedy naprosto běžná praxe. „Můžu spočítat na prstech jedné ruky ty, které s bulvárem nespolupracují. Já už dnes očekávám absolutní oddanou spolupráci,“ zdůraznil. Nadějné celebrity si tak musí sehnat dostatek peněz, aby jim mohl bulvár udělat dobrou „kampaň“ na základě předem domluvených skandálů, a lidé se tak o ně začali zajímat. „Stvořit celebritu dnes stojí několik milionů korun. Je to ale všechno o příjemci, náš čtenář rozhoduje,“ řekl Novotný. Zárukou úspěchu je především totální společenská nepřijatelnost a hlavně provokace.

Za oponu bulvární redakce se snažil proniknout režísér Vít Klusák, který připravil dokumentární film ze série ČT – Český žurnál. Jeho "Dělníky bulváru" můžete vidět 16. dubna na ČT2 ve 20 hodin. Vztah mezi celebritou a novinářem Klusák popisuje jako vztah parazita a hostitele. „Bulvár potřebuje celebritu udržet živou, ale zároveň ji pomalu vyžírá, protože ji uráží a ponižuje. Ona se brání, vyhrožuje žalobou a žije ze své mediální slávy,“ řekl Klusák. Některé osobnosti jsou ovšem pro bulvár tabu. „Každý novinář některou celebritu chrání, a to i před konkurencí. Probíhají tam kšeftíky,“ nastínil režisér.

I přesto ale zůstávají osobnosti, které bulvár nechává na pokoji. „Ve skutečnosti se ale mají nejlíp ti, co koexistují s bulvárem v dokonalé symbióze. Ti chránění jsou chránění jen do té doby, než se špatně prodává náklad. Potom už to zase prostě jde: Eben, Šafránková, Abrahám,“ jmenuje Novotný. Situace v zahraničí, zejména v Británii, je přitom prý o poznání horší. Na druhou stranu by nechtěl dělat bulvárního novináře ani v sousedním Polsku či na Slovensku, kde jsou určitá témata prostě tabu.

Sám Novotný si o sobě ale myslí, že je vynikající novinář, i když realisticky konstatuje, že bulvár s touto novinařinou nemá moc společného. „Bulvár představuje jenom zábavu. Nevím, proč má to slovo ve vašich uších negativní zvuk,“ podotkl. Je to vlastně celé provokace. A jen se diví, že ho všichni berou tak vážně. 

Vydáno pod