Úspěšný lup jihomoravských týmů. Kometa i Zlín jsou krok od finále

Třinec, Praha -  Hokejisté Zlína vyhráli pátý zápas semifinálové série playoff v Třinci v prodloužení 4:3 a od postupu do finále je dělí jediné vítězství. Zápas zvratů rozhodl v 67. minutě v přesilovce Oldřich Kotvan, Zlín jeho gólem porazil Oceláře potřetí za sebou. Kometa zase loupila na ledě Sparty, když si z Prahy odváží vítězství 2:1 po samostatných nájezdech a jedna výhra ji stejně jako Zlín dělí od postupu do finále. Zápas, který sledovala největší návštěva v letošním playoff - 11.738 diváků - rozhodl obránce Jozef Kováčik.

Zlín porazil Třinec a poprvé se v sérii dostal do vedení

V boji o třetí bod v sérii už nebyl v úvodu prostor pro bezuzdnou ofenzivu, jakou Oceláři předvedli v minulém utkání ve Zlíně. Snad s vědomím dvou nezdarů na soupeřově ledě Třinec začal i doma poněkud ostražitěji, ale už v šesté minutě při něm stálo velké štěstí. Hostům vyšla nacvičená a osvědčená herní situace: Marušák prostřelil klubko hráčů clonící Hrubcovi a toho zachránila horní tyč. Třinec pak ožil. Povedenou sekvenci v deváté minutě sehrál Rákosův útok, ale jeho lídr po Květoňově akci bez přípravy nastřelil Kašíka.

Domácí pak soupeře točili v útočném pásmu v dvouminutové přesilovce, ale zapomněli na Honejska vracejícího se z trestné lavice a ten si po Holíkově pasu podal Hrubce mazáckým forhendovým blafákem. Třinečtí znervózněli. Ještě víc jim málem přitížil Veselý, ale v 19. minutě z úhlu před prázdnou brankou promáchl Balaštíkovu přihrávku. Vyrovnávací gól byl dlouho v nedohlednu. I přes aktivitu se domácím pouze kostrbatě dařilo přecházet do útočného pásma. Ale sázka na zjednodušený styl hry jim přesně v polovině zápasu přece jen přinesla ovoce: Polanský z brejku trefil tyč a odražený puk doklepl do sítě Polák. Bylo jasné, že branka nabije domácí novou energií.

Třinec začal po ledě létat a během čtyř minut otočil skóre. Květoň si nejprve vynutil faul a během signalizovaného vyloučení, které se protáhlo na několik desítek sekund, pak ještě z brankoviště vrátil za Kašíka vyraženou Rákosovu ránu. Tím však zvraty zdaleka nekončily. Zlín znovu soupeře zmrazil slepenými góly v nástupu do třetí části. Melenovský svým zásahem zaměstnal videorozhodčího, protože puk po odražené ráně Řezníčka usměrnil do branky stehnem. Hned po vhazování se Čajánek protáhl až před Hrubce, ale kličku nedotáhl. Za 99 sekund už hosté zase vedli, když se v přesilovce ujala Marušákova rána od modré čáry, kterou stínil Balaštík.

Stejný postup vyšel i Třinci. Dřív než upadl do křeče, nahodil puk před branku Linhart a zřejmě od Růžičkových zad doputoval po 44 sekundách až do sítě. Závěr řádného času odehrály oba týmy odvážně a mohly rozhodnout. Hrubcovi však pomohl po Honejskovi švihu do ramene velký kus štěstí, stejně jako na druhé straně Kašíkovi, když Rákosova střela se s jeho tečí snesla na břevno. V prodloužení se domácím škaredě vymstilo špatné střídání. Zlín je v přesilové hře na dvě minuty zavřel v pásmu, vyčerpaný čtyřlístek Ocelářů už nestačil bruslit a Kotvan tečí mezi Hrubcovy betony zajistil Zlínu třetí výhru v sérii.

HC Oceláři Třinec - PSG Zlín 3:4 v prodl. (0:1, 2:0, 1:2 - 0:1)

Branky a nahrávky: 30. Polák (Polanský), 34. D. Květoň (Rákos, Hrňa), 47. Martin Růžička (Linhart, Rákos) - 14. Honejsek (Holík, Matějíček), 45. Melenovský (Řezníček, Ondráček), 46. Marušák (Leška, Köhler), 67. Kotvan (Leška). Rozhodčí: Fraňo, Pešina - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:2. Diváci: 5032. Stav série: 2:3.

Třinec: Hrubec - D. Nosek, Galvas, Trončinský, Linhart, Roth, Zíb - Martin Růžička, Polanský, Adamský - Orsava, Polák, Bonk - D. Květoň, Rákos, Rufer - Matuš, Peterek, Hrňa. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Zlín: Kašík - Kotvan, Zámorský, Marušák, Horák, Matějíček, Řezníček - Honejsek, Čajánek, Veselý - Balaštík, Leška, Köhler - Ondráček, Melenovský, Kubiš - Okál, Holík, Čech. Trenéři: Rost. Vlach, Jurik a Hrazdira.

Jiří Kalous (Třinec): „Výsledkem jsme zklamaní. Věděli jsme, že to bude další těžká bitva a to se potvrdilo. Bohužel hrubá chyba v prodloužení nás stála cenné vítězství. U špatných střídání se stávají hraniční situace, což ale nebyl tento případ. To byla jednoznačně hrubá chyba hráčů.“

Juraj Jurík (Zlín): „Utkání bylo celých šedesát minut vyrovnané. My jsme ještě trochu zdokonalili obranu a čekali jsme tlak, který ale nebyl takový jako v minulých zápasech, což byla voda na náš mlýn. Důležité bylo, že jsme dali první gól. Znovu nám tady nevyšla druhá třetina, tentokrát jsme dostali 'jen' dva góly. Pak nám ale pomohlo, že jsme v třetí třetině v krátkém rozmezí dali dvě branky. V prodloužení to byl trochu šťastný gól. Přesilovku jsme ale odehráli dobře, domácí nevyhodili puk a v závěru už nemohli. Porazit třikrát za sebou tak silného soupeře nám dodává sebevědomí.“

Brno v nájezdech udolalo Spartu a může doma rozhodnout

Oba týmy ve třetím zápase na ledě Tipsport areny postrádaly jednoho distancovaného hráče: domácí Tomáše Rachůnka a hosté Hanzlíka. V sestavě Sparty navíc chyběl Pilař. Úvod patřil již tradičně Pražanům, kteří si vytvořili převahu, gól však vstřelit nedokázali. Nejblíže měl k otevření skóre v 10. minutě Ton, který se dostal za obranu Komety, oklamal i brankáře Čiliaka, zakončil však těsně vedle. Až poté se první šance dočkali hosté, nejprve ale slibnou situaci zastavil Hlinkův faul.

Následnou přesilovku Brno nevyužilo, přesto se svěřenci trenéra Kýhose dostali do vedení. V 18. minutě překonal Pöpperleho Pivko. Sparta však dokázala rychle odpovědět, již za 38 sekund vyrovnal Simon. I ve druhé třetině měli Pražané více ze hry, přidat druhý gól se jim ale nepodařilo ani ve dvou přesilových hrách. Čiliaka nedokázali přelstít Simon, Rolinek nebo Buchtele v závěru druhé dvacetiminutovky, kdy nápor Sparty gradoval.

Fandové Zlína a Brna vyrazili na semifinále (zdroj: ČT24)

Kometa pozorně bránila a čekala na svoji šanci. Ta přišla v přesilové hře, kterou však stejně jako poté domácí nedokázala využít. S blížícím se koncem normální hrací doby bylo zřejmé, že kdo dá gól, bude hodně blízko třetí výhře v sérii. V základní šedesátiminutovce se to ani jednomu týmu nepodařilo.

Sestřih utkání Sparta - Brno (zdroj: ČT24)

Hned na začátku prodloužení měli domácí výhodu přesilové hry, kterou nevyužili. Následně se neujala střela Hlinky ani přečíslení dva na jednoho na druhé straně. Když svoji přesilovku nezužitkovali ani hosté, rozhodly o vítězi samostatné nájezdy. V nich se prosadil pouze hostující Kováčik. Domácí Pech, Buchtele ani Hlinka Čiliaka nepřekonali, a tak Sparta potřetí v sérii prohrává.

HC Sparta Praha - HC Kometa Brno 1:2 po sam. nájezdech (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 19. Simon (Krejčík, Divíšek) - 18. Pivko (Raška), rozhodující nájezd Kováčik. Rozhodčí: A. Jeřábek, Šindler - Barvíř, Pešek. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 11.738. Stav série: 2:3.

Sparta: Pöpperle - Krejčík, Piskáček, Sičák, Polášek, Philipp, Kubát - P. Ton, J. Hlinka, Buchtele - Kumstát, Pech, Rolinek - Klimek, Přibyl, I. Rachůnek - Simon, Divíšek, Forman. Trenéři: Jandač a Moták.

Brno: Čiliak - Kováčik, Kempný, Kuboš, Dlapa, Miller, Žižka - Jakub Svoboda, Čermák, Š. Novotný - T. Svoboda, J. Hruška, J. Káňa II - H. Zohorna, Raška, Pivko - Vondráček, Koreis, Burian. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Vydáno pod