Klavír je mezi dětmi v módě. Prodejny i půjčovny mají na zájemce pořadník

Brno - Zájem o hru na klavír i o samotné nástroje roste. K pianům totiž usedají děti z populačně silných ročníků. Ceny nástrojů jsou ovšem vysoké - i ty starší stojí desítky tisíc korun. Řešením může být třeba specializovaná půjčovna.

Zpívání, angličtina, tenis, koně, ale i klavír. Sedmiletá Aneta Mazurová toho zvládá hodně. Zatímco její vrstevníci pořád přemýšlejí, jestli právě piano bude hrát v jejich životě prim, ona už má jasno. „Až bude velká, chtěla bych hrát na klavír v divadle,“ prozradila dívenka.

Dětí, které chtějí hrát na nějaký hudební nástroj, přitom podle učitelů hudby přibývá. Vedle toho ale stejně jako Aneta zvládají i řadu dalších kroužků. „Rodiče se teď mnohem víc snaží děti všestranně vzdělávat. Myslím si, že jim chtějí dát možnost zjistit, co je nejvíce baví,“ řekla učitelka klavíru Karolína Severinová.

S hrou na klavír začínají děti u Karolíny Severinové nejčastěji v šesti letech. Učitelka je umí nadchnout nejen k písničkám z pohádek, ale i k Mozartovi. „Každé dítě si vytvoří svoji vlastní klaviaturu, na každém tónu si vymyslí buď pohádkovou postavu, nebo nějaké jméno své kamarádky,“ vysvětlila s tím, že hra pak děti baví.

Pod taktovkou Karolíny Severové se hrát učí o třetinu více dětí než vloni. Většina doma cvičí na pianinech. Oproti klávesám totiž mají lepší zvuk a taky neztrácejí na hodnotě. Zájem je hlavně o starší nástroje. „Nejvíce prodáváme nástroje po generálních opravách, kdy se mění kompletní vnitřek nástroje. Je tam příznivější cena než u nového nástroje – zhruba poloviční,“ popsal restaurátor a prodejce klavírů David Nejedlík. Zájem je ale tak velký, že hudebníci musí na vlastní nástroj čekat až půl roku.

Vedoucí půjčovny Dana Heferová o zájmu o klavíry (zdroj: ČT24)

Pro ty, kterým se zatím nechce do vlastního nástroje investovat, mohou být dobrou alternativou půjčovny. „V oběhu máme až 3 000 nástrojů. Lidé si je půjčí a postupně je vrací. My je potom dáme do pořádku a půjčujeme zase dál,“ popsala vedoucí v půjčovně klavírů Dana Keferová. I tady poptávka převyšuje nabídku, na půjčení klavírů ale zájemci čekají jen v řádu několika dnů.