Český hokej je kritizován spravedlivě, polevili jsme, říká šéftrenér Lener

Zlín – Světová špička nám v mládežnickém hokeji za posledních sedm let unikla, alespoň podle svazového šéftrenéra Slavomíra Lenera, který navštívil Mistrovství republiky osmých tříd a mladšího dorostu ve Zlíně. Předností českých hráčů zůstává podle zkušeného kouče kreativita, přidat ale musí v intenzitě tréninku.

O korunovaci hokejového mistra v kategoriích osmých tříd a mladšího dorostu už pátým rokem rozhoduje závěrečný turnaj. Letos poprvé zavítal na Moravu, klání  hostil zlínský Zimní stadion Luďka Čajky a kulisy pro souboje mladých hokejistů dodala i sousední PSG Aréna.

Dokument o mládežnickém mistrovství

Hokej - Mládežnické M ČR klubů 2014 Zlín (zdroj: ČT24)

V kategorii mladšího dorostu získali titul hokejisté Hradce Králové, kteří se do finálového turnaje probojovali na úkor loňských vítězů z Komety Brno. Ve Zlíně mladí Lvi nezaváhali ani jednou a zlaté medaile si definitivně zajistili těsnou výhrou nad silným Třincem.

Turnaj osmáků měl od začátku jasné favority v mladých Sparťanech, které táhl především fantasticky produktivní Petr Čajka. V pěti zápasech si připsal patnáct kanadských bodů a Pražané v turnaji neztratili ani bod.

Rozhovor s Jiřím Kročákem, Vojtěchem Kropáčkem a Petrem Čajkou (zdroj: ČT24)

Úspěšný turnaj přesto znovu rozvířil debaty o dalším směřování českého hokeje. Podle Lenera vede zpět do špičky cesta jen přes tvrdou dřinu. „To je naše rezerva – tréninkové dávky navíc, tam je potřeba přidat, taky je třeba dát větší důraz na kvalitní stravu a nedostatky jsou patrné i v intenzitě.“

Rozhovor se Slavomírem Lenerem (zdroj: ČT24)

Podle dalších názorů může mladým hráčům v herním vývoji škodit i to, že jsou u nás příliš brzy přeřazování do vyšších kategorií, kde zapadnou do průměru a nedostanou tolik prostoru k rozvoji svých předností. „Působím u reprezentační šestnáctky, nemáme takové individuality, které by byly schopny rozhodovat zápasy na mezinárodní úrovni. Třeba Finsko má hráče, který je schopný získat za turnaj deset kanadských bodů, kdežto náš český nejlepší hráč má tři kanadské body,“  dodává k tomu trenér jihlavského dorostu Patrik Augusta. 

Rozhovor s Miroslavem Řehákem, Tomášem Vomáčkou, Radovanem Pavlíkem a Patrikem Hidveghym (zdroj: ČT24)

Závěrečný turnaj ELIOD ELMD 

Závěrečný turnaj osmých tříd