Na hladinu Brněnské přehrady se po zimní přestávce vrátily lodě

Brno – Už 68. plavební sezónu na Brněnské přehradě zahájili dnes v deset hodin dopoledne zástupci města a dopravního podniku. Vůbec poprvé se lodě na hladině přehrady objevily 5. května 1946. Dnes tvoří lodní park šest lodí, kterou nesou jména partnerských měst.

Brno a také Lipsko, Vídeň, Utrecht, Stuttgart a Dallas – významné metropole, jejichž jména zdobí lodní flotilu na Brněnské přehradě. Dnes se lodě po zimní přestávce, kdy prošly drobnými opravami, vrátily zpátky na hladinu.

Pro brněnský lodní park je typický elektrický pohon. „Fakt, že lodě brázdící “brněnské moře„ jsou na elektrický pohon, takže mají ekonomický i ekologický provoz a vyčištěnou přehradu neznečistí, je pro mě osobně největší devizou této flotily. Sympatická je i pokračující modernizace přístaviště a přístavních můstků, které zvyšují komfort cestujících,“ uvedl primátor Brna Roman Onderka (ČSSD).

NO COMMENT: Zahájení plavební sezóny na Brněnské přehradě (zdroj: ČT24)

S narozeninovou jízdenkou mohou děti na palubu zdarma

Brněnský dopravní podnik, který se o provoz lodí stará, pro letošní rok připravil hned několik novinek. Jednou z nich je takzvaná narozeninová jízdenka. „V den svých narozenin má návštěvník nárok na poloviční jízdné, děti od 3 do 15 let jedou v den narozenin zdarma. Bohužel tuto výhodu nemohou využít cestující, kteří mají narozeniny v zimních měsících, kdy lodě po Brněnské přehradě nejezdí,“ popsala novinku mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová.

Milovníky lodní dopravy pak potěší jistě i to, že dopravní podnik zavedl zvýhodněné zpáteční jízdenky do nejnavštěvovanějších zastávek, tedy Kozí horky a Sokolského koupaliště. Pojízdnou jízdenku, která slouží jako jízdenka na loď a zároveň jako vstupenka do turistických lákadel, bude letos možné využít kromě hradu Veveří a brněnské zoo také na hradě Špilberk a v oslavanském Permoniu. „Na těchto místech návštěvníci zaplatí s Pojízdnou vstupenkou, která platí celou plavební sezónu 2014, asi o dvacet procent méně,“ dodala Hailichová.

Příležitost svézt se budou mít návštěvníci přesně šest měsíců. Plavební sezóna skončí v neděli 12. října. A lodní dopravci už teď spřádají plány na příští rok – můstek k hradu Veveří a přístaviště Kozí horka čeká přestavba, která je změní v bezbariérové.