Kapitán a nováček trefili důležitou záchranářskou výhru Zbrojovky

Brno - Zbrojovka v důležitém záchranářském souboji zvítězila nad Sigmou Olomouc a poskočila na desáté místo tabulky. V průběhu druhého poločasu začalo nad městským stadionem v Srbské ulici hustě pršet a padaly i kroupy. Hlavní rozhodčí Nenadál proto zápas v 53. minutě na devět minut přerušil. V 71. minutě poslal domácí do vedení kapitán Pavel Zavadil z přímého kopu. Druhý gól přidal v závěru střídající Malík po patnácti sekundách na hřišti. Sigma má po prohře na sestupové místo náskok pouhé dva body.

Brňané vsadili od začátku na ofenzivní hru. Na hrotu útoku se objevil uzdravený Kroupa, nahradil nejlepšího střelce týmu Markoviče, který si na předzápasovém tréninku natrhl sval.

Územní převaha vynesla Zbrojovce i několik slibných šancí, jenže v zakončení domácí hráči potvrdili svou největší jarní slabinu. V 7. minutě Fischer přehodil lobem olomouckou branku, vzápětí gólman hostů Zlámal zlikvidoval po Zavadilově trestném kopu hlavičku Skaláka. Sigma postupně zpřesnila hru zadních řad a srovnala krok, v útoku ale nebezpečná nebyla.

V závěru poločasu domácí fotbalisté opět dvakrát zahrozili. Ve 40. minutě trefil Hyčka po Zavadilově trestném kopu tyč a hned z další akce, kterou založili Zavadil se Skalákem, se dostal míč před volného Kroupu. Hrozící nebezpečí však odvrátil včasným vyběhnutím Zlámal, jenž stačil míč vyrazit.

Olomoucký kouč Psotka se v poločase pokusil zvýšit útočnou sílu Sigmy, místo nevýrazného Rolince zařadil na hrot útoku Depetrise. V 54. minutě se nad stadionem přehnala bouře provázená deštěm, silným větrem a kroupami. Rozhodčí Nenadál utkání na devět minut přerušil a hráče poslal do šaten.

Po neplánované „přestávce“ získali Brňané územní převahu a zužitkovali ji v 70. minutě, když Houska těsně za hranicí trestného území fauloval pronikajícího Fischera. Z přímého kopu našel Zavadil skulinu ve zdi, rozšířené o několik domácích hráčů, a na jeho střelu k tyči olomoucký brankář nedosáhl.

Olomouc se dostala k útočnějšímu pojetí až v posledních deseti minutách, kdy se domácí zatáhli do obrany. Jenže v šesté minutě nastavení přidal druhý gól po necelé minutě pobytu na hřišti střídající Malík, který po protiútoku a Paškově centru hlavou definitivně pojistil vítězství Brna.

Zbrojovka Brno - Sigma Olomouc 2:0 (0:0)
Branky: 70. Zavadil, 90.+6 Malík. Rozhodčí: Nenadál - Blažej, Dobrovolný. ŽK: Pašek - Dreksa, Varadi. Diváci: 2413.

Brno: Doležal - P. Buchta, Pernica, Schuster - Šisler, Fischer, Zavadil, Keresteš - Skalák (90.+5 Malík), Kroupa (76. Pašekňka (90.+7 Lutonský). Trenér: Kotal.

Olomouc: Zlámal - Zahradníček, Dreksa, Škerle, Javůrek - Varadi, Houska, Pospíšil, Navrátil (78. Falta), Schulmeister (90. Nepožitek) - Rolinc (46. Depetris). Trenér: Psotka.