Jihomoravské hokejové finále! Kometa vyřadila Spartu a utká se se Zlínem

Praha - Hokejisté Komety Brno vyhráli v rozhodujícím sedmém zápase semifinále extraligy na ledě Sparty 5:4 a budou bojovat o titul se Zlínem. Pražané, kteří suverénně ovládli základní část soutěže, získali bronz. Souboj o Masarykův pohár odstartuje ve čtvrtek ve Zlíně a finalisté budou hrát i o poslední volné místo pro české kluby v obnovené Lize mistrů.

O osudu zápasu, který sledovala rekordní návštěva playoff 11 928 diváků, se rozhodlo ve druhé třetině, ve které Kometa třemi góly otočila vývoj duelu. Kometa postoupila do finále po dvou letech, v roce 2012 prohrála v boji o titul s Pardubicemi.

Sparta hrála finále naposledy před sedmi lety. Spartě se přitom stejně jako v sobotu ideálně vydařil vstup do utkání. Již po 82 sekundách vystihl Káňovu rozehrávku Pech a otevřel skóre. Sedm sekund po následném vhazování navíc prostřelil Čiliaka i Buchtele a pro slovenského brankáře zápas předčasně skončil.

Do branky Komety se postavil Trvaj, který se svými spoluhráči přečkal první přesilovou hru domácích, a poté se podařilo hostům zásluhou Čermáka snížit. Díky rychle vstřeleným gólům byl k vidění ofenzivní hokej s řadou šancí. Zvýšit na 3:1 mohl Kumstát, ale z úhlu netrefil odkrytou branku.

V 11. minutě už ale zaplněná Tipsport arena aplaudovala, když Rolinek obral o puk Vondráčka a připravil o čisté konto i Trvaje. Brňany ale nepříznivý průběh zápasu nezlomil, v 16. minutě se jim podařilo opět snížit, když Žižkovu střelu tečoval mimo Pöpperleho dosah Pech.

No comment: Radost fanoušků z postupu Komety (zdroj: ČT24)

V katastrofu se z pohledu Sparty proměnila druhá třetina. Ve 23. minutě vyrovnal Němec, který se vrátil do sestavy po dvouzápasové pauze zaviněné zraněním po faulu Tomáše Rachůnka. Obrat poté dokonal v přesilovce Pivko, který pohotově doklepl vyraženou Kubošovu střelu.

Josef Jandač (Sparta): „Rozhodla druhá třetina, kterou jsme prohráli 3:0. Ta nás stála sezonu. Možná, že nám ale ublížilo i to rychlé vedení, protože soupeř poté změnil hru a šel po nás. Jsme hodně zklamaní, teď necítím nic.“

Vladimír Kýhos (Kometa): „Vstup do utkání se nám vůbec nepovedl, ale vyhráli jsme po zásluze. Rozhodujícím faktorem celé série byl soudržný výkon kluků. Máme jen pár zkušených hráčů, ale jinak jsou to hráči z Třebíče a Havlíčkova Brodu. Nezkušenost se projevuje doma, kde jsme nervózní, ale venku hrajeme dobře.“

Kouč Sparty Jandač si následně vzal oddechový čas, ale probudit své svěřence nedokázal. V 31. minutě přidal pátý gól po rychlém protiútoku Hruška a srazil Pražany do kolen. Definitivní úder mohli hosté Spartě zasadit v 44 sekund dlouhé přesilové hře pět na tři, kterou ale neproměnili. V závěru druhé části navíc Kometa přišla o zraněného Hanzlíka.

Reakce Fanoušků Komety na postup (zdroj: ČT24)

Ubráněné dvojnásobné oslabení dodalo domácím kuráž, kouč Jandač navíc přeskupil útoky a mimo sestavu nechal například nejproduktivnějšího hráče týmu Tona. Ve 43. minutě zadělal na drama Polášek, který využil přesilovou hru a přiblížil Spartu Kometě na jeden gól. Zvýšený důraz navíc přinesl domácím převahu, vyrovnat se Spartě už ale nepodařilo. Pražané tak ani počtvrté nezvládli sedmý zápas, který v playoff hráli.

HC Sparta Praha - HC Kometa Brno 4:5 (3:2, 0:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Pech, 2. Buchtele (Přibyl), 11. Rolinek (Buchtele, Pech), 43. Polášek (Divíšek, Kubát) - 7. Čermák (Pivko, H. Zohorna), 16. Žižka (H. Zohorna), 23. V. Němec (Jan Hanzlík, Burian), 26. Pivko (Kuboš, H. Zohorna), 30. J. Hruška (Koreis). Rozhodčí: Hribik, Pešina - Blümel, Pouzar. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Diváci: 11 928.Konečný stav série: 3:4.

Sparta: Pöpperle - Piskek, Krejčík, Sičák, Polášek, Philipp, Kubát, Pilař - P. Ton, J. Hlinka, Klimek - Kumstát, Pech, Rolinek - Forman, Přibyl, Buchtele - Simon, Divíšek, I. Rachůnek. Trenéři: Jandač a Moták.

Brno: Čiliak (2. Trvaj) - Jan Hanzlík, Žižka, Kováčik, Kempný, Kuboš, Dlapa - H. Zohorna, Čermák, Pivko - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - Jakub Svoboda, Koreis, J. Hruška - Vondráček, Burian. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Vydáno pod