Rakušan, který ve Znojmě pobodal dva mladíky, stále uniká

Brno – Případ brutálního napadení, při kterém Rakušan Eryilmaz Bülent ve Znojmě loni v listopadu pobodal dva muže, začal projednávat Krajský soud v Brně. Muž tureckého původu při noční hádce a rvačce se dvěma mladíky vytáhl nůž a oba je pobodal. Po činu utekl a policii se ho ještě nepodařilo vypátrat. Hrozí mu výjimečný trest. Soud dnes hlavní líčení kvůli nepřítomnosti obhájkyně Bülenta odročil.

Už půl roku se Eryilmaz Bülent ukrývá před spravedlností. Podle rakouských úřadů má trvalé bydliště ve Vídni, tam ho ale policisté nenašli. Na muže už byl vydán i evropský zatykač. Protože k soudu nedorazila ani jeho obhájkyně, soud jednání rovnou odročil.

Kvůli soudu ale dnes do Brna přijel jeden z poškozených, svědci i komplic uprchlého muže Michal Giňa. Toho k soudu přivedli rovnou z vazby. Giňa se sice na útoku nijak nepodílel, podle kriminalistů mu ale přihlížel a pak společně s Bülentem z místa utekl. Žalobce ho viní z neoznámení trestného činu, hrozí mu až tříletý trest.

ČT dnes celou událost popsali jeden z pobodaných a také svědek události a zároveň kamarád poškozených. Dvě skupinky mužů, které se potkaly před hotelem Dukla, se začaly pošťuchovat. Hádka vyvrcholila tím, že Bülent vytáhl na osmadvacetiletého Marka Petružálka nůž a podřízl mu hrdlo. Silně krvácejícího muže zachránil jen včasný příjezd záchranářů.

Incident popisuje svědek Jiří Golda (zdroj: ČT24)

Sanitku tehdy zavolal třetí z kamarádů – Jiří Golda. Ten jako jediný vyvázl z rvačky bez zranění. „Chytl jsem Marka s probodnutým hrtanem a mezitím můj kamarád Tului, Mongolec, na Bülenta skočil, aby nás nechal být,“ popsal Golda. Tului Tseyenjamaa zachránil kamarádovi život, sám ale dostal šest ran do hrudníku a beder. Ze svých zranění se léčil měsíc, incident mu připomíná několik velkých jizev. „Tady mám jednu přes břicho a tady mám od lopatky až k žebru další velkou jizvu,“ ukazoval pobodaný Tului Tseyenjamaa.

Napadený Marek sice přežil, ztratil ale tři litry krve. „Můj bratr je na tom opravdu špatně. Nekomunikuje, potřebuje neustálou lékařskou péči. Pomalu se to lepší, už začíná hýbat rukama,“ popsal stav pobodaného Marka jeho bratr Jiří Petružálek.

K soudu dnes kvůli výpovědi dorazil i hoteliér, u něhož se Bülent ubytoval. „Zdál se normální. Za pokoj bez problémů zaplatil, uklidil po sobě,“ popsal hosta majitel hotelu, který si přál zůstat v anonymitě. Všichni ale budou muset do Brna přijet kvůli odročenému líčení znovu.

Na podzim Znojmo ovládl strach

Brutální noční útok vystrašil obyvatele Znojma. V jižní části města došlo kromě něj i k několika dalším trestným činům, a místní proto volali po zvýšení bezpečnostních opatření. Městská policie v reakci na to posílila svoje hlídky, které byly v okolí hotelu Dukla od listopadu vidět ve dne i v noci.

Zvýšená bezpečnostní opatření přinesla výsledky – od té doby policie nezaznamenala žádný násilný čin a poklesla i majetková trestná činnost. V okolí místa, kde se stala rvačka, chce město v nejbližších dnech nainstalovat bezpečnostní kamery.

Vydáno pod