Velikonoční výstava v Košticích

Koštické minimuzeum přivítalo návštěvníky v sobotu 12. dubna odpoledne v slavnostním hávu. Velikonoční výstava spolku Vožekovo z Koštic byla zahájena ve 14,00 nejen průvodcovským slovem, ale i poučením o čase velikonočním, vzniku kraslic a současně návštěvníci uviděli různé typy klasických kraslic z Čech a Moravy dle krajů a druhů, mezi nimi i typickou severočeskou kraslici tzv. roudnickou, zdobenou jezerními sítinami. Veškeré kraslice i drobné dekorace byly zapůjčené místními sběratelkami a ženami z lounského Spolku paní, dam a dívek. Muzeum nabídlo přehlídku nejen kraslic, aranžovaných v netradičním duchu mezi hračkami, figurinami selských děvčat, ale i různých velikonočních aranžmá do stromku plného vajec po obřadní koláč s pečivem.

Na stolech ležely zdobené perníčky, různé moderní kraslice obtočné vlnou, obháčkované, odrátované či kraslice batikované a velikonoční pohledy od roku 1906 do současnosti. Květinové aranžmá vyrobila floristka Blanka Tomášková, původem z Koštic. Velikým lákadlem pro děti bylo pět malých králíčků, zapůjčených místní hospodyní paní Jarošovou. Návštěvníci vzali muzeum útokem, místo plánovaných tří prohlídek se expozicí provádělo pořád. Přišli nejen místní, ale i hosté z Loun, Chomutova, Ústí, Prahy, ba dokonce vzácná návštěvnice z dalekého Japonska, která dlí v Čechách pracovně.

Od půl třetí panoval čilý pohyb mezi muzeem a salonkem v přízení, kde paní Pavlíková s vnučkou Terezkou předváděly zdobení vrtaných kraslic madeirových i barevných. Úžas vzbuzovala její obrovská pštrosí vejce, nádherně zdobená. Nejen děti, ale hlavně dámy neodolaly a hned na místě vše pod zkušeným vedením ozkoušely a zpracovaly takto šedesát výdunků! A kdo si netroufl na vejce nebo chtěl mít více výrobků, pod tradičním vedením Anny Skalské zdobil velikonoční perníčky.

Celá tato akce vzbuzuje úctu hlavně proto, že je plně dílem dobrovolnic bez jakéhokoli profesionálního zásahu. Koštice jsou známy svými dobrovolnickými aktivitami, jen je objevit!

Irena Hellerová, Koštice