Moravská hokejová bitva o titul odstartovala ve Zlíně

Brno/Zlín – Bitva o titul mistra extraligy mezi PSG Zlín a Kometou Brno odstartoval západ na Stadionu Luďka Čajky. Výhodu domácího ledu má Zlín, který by chtěl po deseti letech získat mistrovský titul. Finále sice Berani hráli už před rokem, ale v posledním sedmém zápase po velké bitvě podlehli Plzni. Kometa se probojovala do finále po roční přestávce. Lístky na zápas byly beznadějně vyprodané během několika desítek minut. Zápas živě přenáší ČT sport.

Zlín i Brno zažívají hokejovou euforii. První dva zápasy, které se hrají ve Zlíně, byly vyprodané během pouhé hodiny. Dnes zájemci narazí jen na cedulku s výstižným nápisem „vyprodáno“. Sedmitisícová hala je zaplněná do posledního místa, o napjatou a emotivní atmosféru proto nebude nouze.

V pohotovosti je kvůli tomu i policie. „Tento zápas jsme vyhodnotili jako středně rizikový. Nemáme žádné indicie o tom, že by se měly odehrát nějaké bitky nebo že by měli přijet agresivní fanoušci, ale spíše je to dáno tím, že očekáváme velmi vysokou návštěvnost,“ vysvětlila policejní manévry mluvčí zlínské krajské policie Jana Macalíková.

Rozpis finálových zápasů

Ve Zlíně:

  • čtvrtek 17. 4. 2014 18:20
  • pátek 18. 4. 2014 18:20

V Brně:

  • pondělí 21. 4. 2014 18:50
  • úterý 22. 4. 2014  18:20

Areál zlínského stadionu je od rána uzavřený, dostanou se do něj jen fanoušci s platnou vstupenkou. Do hokejové haly je ale pořadatelé vpustili až hodinu před začátkem zápasu.

Kvůli obrovskému diváckému zájmu policisté očekávají i problémy s parkováním. „Všem doporučujeme, aby využili parkovací dům vedle krajského úřadu, kde bude parkování zdarma. Cesta ke stadionu odtud navíc trvá jen asi tři minuty,“ doporučila Macalíková.

UvR: Začátek moravského hokejového derby (zdroj: ČT24)

V Brně se velkoplošná obrazovka stěhuje do parku

Brňané, kterým se nepodařilo sehnat lístky, si mohli semifinálové zápasy užívat na velkoplošné obrazovce před Místodržitelským palácem na Moravském náměstí. Na finále ale musí zamířit o pár desítek metrů dál, do přilehlého parku.

Cena vstupenek

Zatímco ve Zlíně vyjdou vstupenky na 250 až 420 korun, v jihomoravské metropoli budou muset fanoušci sáhnout hlouběji do kapsy. V Brně stojí lístek 420 až 690 korun.

Přednostní právo na většinu vstupenek mají držitelé permanentek. Do volného prodeje proto putuje jen pár stovek lístků. Zájemci na ně stojí několikahodinové fronty - zatímco ve Zlíně to bylo až sedm hodin, v Brně lidé čekali ještě o pět hodin déle. Před dvěma lety, kdy byla Kometa také ve finále,  strávili rekordmani v Brně ve frontě dokonce 27 hodin.

„Na finále očekáváme více fanoušků, proto jsme se rozhodli zvolit větší prostor. Postavíme finálový Starobrno hokej park, který nabídne před každým zápasem i speciální doprovodný program,“ řekl Pavel Bartošek z pořádající agentury BM Media Production.

Hokejový park na Moravském náměstí v Brně
Zdroj: ČT24/Starobrno

Celý park bude kvůli zajištění bezpečnosti oplocený, fanoušci navíc nesmí dovnitř vnášet pyrotechniku, zbraně ani ostré předměty. „Prosíme všechny fanoušky, aby tato opatření bez výjimky respektovali a umožnili tak hladký průběh celé akce,“ dodal Bartošek.

Vzácná shoda: Pro výhru udělám maximum, shodují se trenéři

„Kometa je těžký soupeř, ale těžká by byla i Sparta. Takže je jedno, na koho ve finále narazíme. Budeme se snažit udělat maximum pro to, abychom vyhráli a získali po deseti letech opět titul,“ řekl kouč Zlína Rostislav Vlach, který bude postrádat zraněného obránce Tesaříka.

Kometa bude opět spoléhat na herní styl, s kterým slavila úspěchy v předchozích kolech playoff. Ve čtvrtfinále vyřadila obhájce z Plzně a v semifinále nečekaně i hlavního uchazeče o titul a vítěze Prezidentského poháru Spartu. Trenér Vladimír Kýhos se musí obejít bez zraněného obránce Jana Hanzlíka.