Návštěvníci Bítova ochutnali staročeskou kuchyni

Znojemsko - Velikonoční menu, které se na hradě Bítov na Znojemsku servírovalo panstvu před víc než dvěma sty lety, měli dnes možnost vyzkoušet tamní návštěvníci. Speciální velikonoční prohlídky připravili kasteláni na většině jihomoravských památek.

Buchty s povidly, lívance se skořicí, škvarkové placky a moravské uzené. Takové staročeské pokrmy před víc než dvěma stoletími jídávalo panstvo na hradě Bítov. A dnes i návštěvníci památky. Vařilo se z tradičních ingrediencí a v dobové kuchyni. „Naše kuchyň má složitou historii. Byla postavena roku 1811 a tehdejší majitelé Daunové v ní vařili pro své zaměstnance a poddané. Až pozdější majitel baron Haas ji přestavěl na kuchyň pro zvířata a psy. Měl tady soukromou zoo,“ vysvětlil kastelán Bítova Jan Binder.

NO COMMENT: Velikonoce na hradě Bítov (zdroj: ČT24)

Až v roce 2008 se ze zanedbané části hradu stala opět reprezentativní místnost, ve které se dá opět vařit. A tak se plotny v hradní kuchyni vždy na Velikonoce znovu rozpálí. „Je to jednoduché, ale musí se u toho stát a válet, takže je to časově náročnější, než klasická jídla,“ popsala přípravu ochutnávek pro návštěvníky Jana Binderová.

Většina jihomoravských hradů a zámků bude mít otevřeno i na Velikonoční pondělí. Na tento den chystají kasteláni speciální programy. Zámecké a hradní sály vyzdobí velikonoční motivy, lidé se dozví, jak se Velikonoce slavily v minulosti.

Vydáno pod