Filmem Cesta ven se po dlouhých 16 letech vrací český celovečerní film do Cannes

Film Cesta ven scenáristy a režiséra Petra Václava bude v rámci prestižní přehlídky nezávislých filmů uveden na MFF v Cannes 2014. Snímek byl zařazen do sekce čítající pouhých devět titulů, jež každým rokem vybírá L'ACID (Asociace nezávislého filmu a jeho distribuce) z několika stovek filmů z celého světa. Pro českou kinematografii je přítomnost snímku Cesta ven v Cannes obrovským úspěchem, na který se čekalo 16 let. Naposledy byl v roce 1998 do programu festivalu v Cannes zařazen celovečerní hraný film Postel Oskara Reifa v sekci Semaine de la Critique.

Petr Václav, držitel Stříbrného Leoparda z MFF v Locarno, 1996 (Marian) a režisér nejlepšího českého filmu 2001 oceněného Zlatým Ledňáčkem (Paralelní světy), po delším působení ve Francii natočil po 13 letech film ve svém rodném jazyce a zároveň se 18 let po premiéře svého úspěšného dramatu Marian opět navrací mezi Romy.

Jeho Cesta ven je příběhem mladé romské ženy, která bojuje o obyčejně šťastný život. Naráží však na předsudky většinové společnosti a na mnohé další překážky, které jí zabraňují obstát v dnešním světě, v němž díky globalizaci a finanční krizi zmizela zejména pro Romy jak vyhlídka na práci, tak na důstojné bydlení. Hrdinka filmu bojuje s materiálními problémy, s pocitem opovržení, ale také s vlastní determinací. Kde hledat pomoc?

Cesta ven se natáčela výhradně v reálném prostředí převážně na Ostravsku a do hlavních rolí byli obsazeni neherci, což filmu dodává autentickou atmosféru a nezpochybnitelnou vypovídací hodnotu.

Režisér Petr Václav, výtvarník Jan Pfeiffer, kameraman Štěpán Kučera
Zdroj: ČT Ostrava/Daniela Dostálková

Film napsal a režíroval Petr Václav, kameramanem byl Štěpán Kučera, výtvarníkem Jan Pfeiffer, střihačem Florent Mangeot. Do hlavních rolí byli obsazeni Klaudia Dudová, David Ištok, Mária Zajacová - Ferencová a Natálie Hlaváčová. Film Cesta ven vznikl v produkční společnosti moloko film a jeho producenty jsou: Jan Macola, Miloš Lochman a Karel Chvojka, byl podpořen Státním fondem pro podporu a rozvoj České kinematografie, Centre National du Cinéma – Aide aux cinémas du Monde, koproducenty jsou francouzská společnost Cinema Defacto a Česká televize, konkrétně Tvůrčí producentská skupina Kateřiny Ondřejkové. Do českých kin bude uveden 29. května pod hlavičkou Aerofilms.

www.ceskatelevize.cz/cestaven

www.aerofilms.cz