Zažij si na vlastní kůži netradiční sporty v Pardubicích

Ve středu 23. dubna 2014 Univerzita Pardubice otevřela nově vybudovaná venkovní sportoviště v areálu univerzitního kampusu a tělovýchovných zařízení v Pardubicích-Polabinách v Kunětické ulici. Uspořádala při té příležitosti sportovní den, který nabídl i netradiční sporty pro zdravotně znevýhodněné osoby.

V rámci sportovního dne se představily i netradiční sporty, které umožňují sportovní vyžití osob se zdravotním postižením. Zájemci se mohli zapojit do obvyklých sportovních disciplín a soutěží, ale také si v rámci akce „Zažij si na vlastní kůži netradiční sporty“ vyzkoušeli netradiční pohybové aktivity s využitím speciálních sportovních pomůcek.

„K vidění byly novinky a zajímavosti z oblasti technických sportů, tzv. Blokart, což je trojkolka s plachtou z Nového Zélandu k pozemnímu jachtaření, nebo Eboard – elektrický skateboard. Velkou pozornost přitáhl i první český motocykl na ruční ovládání pro vozíčkáře, který přivezlo občanské sdružení Adrenalin bez bariér,“ uvedla za organizátory Mgr. Ivana Švecová z referátu pro vzdělávání a záležitosti studentů.

„Stolní tenis vozíčkářů představili členové Sportovního klubu vozíčkářů Pardubice NEZLOMENI. Z oblasti vodních sportů zaujala veslařská loď a trenažér. A na závěr předvedli zástupci společnosti HELPPES atraktivní ukázku výcviku asistenčních a vodicích psů a minikobylky Katrijn,“ přiblížila další program Mgr. Švecová.

Na venkovních sportovištích i ve vnitřních sportovních halách bylo opravdu živo. Pod taktovkou katedry tělovýchovy a sportu si návštěvníci zkusili tradiční i netradiční sporty: beach volejbal, KRANKcycle, Blokart, Eboard, badminton či moderní fitness, kinball, stolní tenis vozíčkářů, boccia, indiaca, bosu, psychomotorické hry či indoorcycling.

Akcí „Zažij si na vlastní kůži netradiční sporty“ navázala Univerzita Pardubice na předchozí ročníky zážitkových seminářů pořádaných v rámci projektu Univerzita Pardubice a kampus bez bariér, jejichž prostřednictvím se návštěvníci seznamují s životem handicapovaných osob a na základě vlastní zkušenosti se učí porozumět překážkám, kterým musí zdravotně postižené osoby v každodenním životě čelit. Tentokrát byly k vidění a vyzkoušení množnosti sportovního vyžití osob s handicapem, která univerzitní sportoviště umožňují. Kryté haly a venkovní sportoviště katedry tělovýchovy a sportu v Kunětické ulici tak tentokrát nabídly návštěvníkům možnost vyzkoušet si i netradiční pohybové aktivity.

Na realizaci akce se kromě Univerzity Pardubice podílelo například občanské sdružení Sportovní klub vozíčkářů Pardubice NEZLOMENI, Adrenalin Bez Bariér, o. s., HELPPES – Centrum výcviku psů pro postižené, o. p. s.

Nový venkovní sportovní areál Univerzity Pardubice vznikl během posledních několika měsíců. Má čtyři sportovní zóny: tenisový kurt s umělým povrchem, antukové volejbalové hřiště, multifunkční hřiště s umělým povrchem, které se může využít pro fotbal, florbal či basketbal, a dvě beach volejbalová hřiště. Moderní sportovní areál stál celkem osm milionů korun a Univerzita Pardubice jej zafinancovala ze svého institucionálního rozvojového plánu.

„Nový univerzitní sportovní areál bude k dispozici samozřejmě hlavně studentům a zaměstnancům univerzity. Ve volných kapacitách jej však bude moci využít i sportující veřejnost,“ uvedl Mgr. Tomáš Macas, Ph.D., vedoucí Katedry tělovýchovy a sportu Univerzity Pardubice.  

Zdenka Černá, Univerzita Pardubice

Vydáno pod