Euro v ČR: Česká suverenita a Republika jsou proti, Piráti chtějí referendum

Praha - Proti zavedení eura v České republice by byly strany Česká suverenita a Republika. Spíše zdrženlivý postoj vůči tomu, aby se zde platilo společnou evropskou měnou, má pak Česká pirátská strana. Ta by ráda o celé záležitosti vyhlásila všeobecné referendum. Lídři všech tří stran diskutovali v pořadu Události, komentáře. Lídři stran, které se ucházejí o křesla v EP, přicházejí do studia podle jejich pořadových čísel, a to sestupně, vždy po třech.

Předvolební debata: Česká pirátská strana, Česká suverenita, Republika (zdroj: ČT24)

Euro by chtělo dnes přes tři čtvrtiny podnikatelů. Máme je vyslyšet?

Jana Volfová (Česká suverenita)„Ne, určitě ne. Je sice krásné, že to chtějí podnikatelé, ale nechtějí to občané. Jsem přesvědčená, že vyhovět podnikatelům je jedna stránka věci, ale nejsem si v žádném případě jistá, že by to pomohlo ekonomice. Podívejte se na to, jak dopadly země, které mají euro – na Španěly, na Řeky a další státy. Naopak se musíme vyvázat z povinnosti přijmout euro a dělat vše pro to, aby česká koruna zůstala českou korunou.“

Ivan Bartoš (Česká pirátská strana) – "Je to pro podnikatele určitě výhodnější, protože nepracují s kurzem, který se neustále mění. Souhlasím s paní Volfovou v tom, že povinnost přijmout euro není tak dramatická, jak je nám předkládáno. Je načase po desetiletce fungování v Evropské unii se občanů znovu zeptat. Přijmout, či nepřijmout euro by mělo být otázkou referenda. Nemůžeme se opírat pouze o jednu skupinu."

Otto Chaloupka (Republika)„Také nesouhlasím, zvláště ne v době, kdy na to ekonomika České republiky není připravená. Pro podnikatele je to výhodnější v některých aspektech, ale celkově na ekonomice a peněžence každého z nás se to určitě projeví negativně.“

Lídři stran diskutovali také o stavu české armády. Jana Volfová (ČS) v této věci navrhuje místo vynaložení větších finančních prostředků obnovit povinný vojenský výcvik. Také postoj Ivana Bartoše (ČPS) vůči alokaci zdrojů v oblasti obrany je spíše vlažný a kritizuje v této souvislosti uplynulé kauzy okolo CASA, nákupu obrněných transportérů Pandur či stíhaček Gripen. S jeho názorem souhlasí i Otto Chaloupka (Republika), podle něhož jde hlavně o využití již existujících nákladů.

Volby do Evropského parlamentu se v České republice konají v pátek 23. a v sobotu 24. května.