Memoriál Karla Raise

I přes poměrně chladné počasí se v sobotu 3. května na start jubilejního 25. ročníku silničního běhu Počeradská patnáctka – Memoriál Karla Raise (Počerady – Louny v délce 15 kilometrů) postavilo přes 200 sportovců. Pochopitelně jsou v tom také vozíčkáři,  běžci štafet a letos poprvé také závodníci na kolečkových bruslích.

I letošního roku přijeli běžci z Keni a opět se potvrdila role favoritů. Zvítězil Joel Marina Mwangi v čase 43:33, o vteřinu později doběhl Elisha Kiprotich Sawe. Bohužel na traťový rekord to tentokrát nestačilo. V ženách zvítězila Elena Daniela Vidlan z Rumunska v čase 51:40, opět jen vteřinu před Gladys Jepkurui Biwott z Keni. Ani zde nepadl traťový rekord. Možná tak trochu překvapivě padly dva rekordy v seniorských kategoriích – do 69 let Miloš Smrčka  dosáhl čas 53:28 a v kategorii do 79 let  Jiří Libra - 1:10:35. Opravdu to jsou úctyhodné výkony.

Třetí rekord padl v kategorii  Handbike ženy  a dosáhla ho vynikající slovenská vozíčkářka Anna Oroszová v čase 26:50. Urputný boj byl až na cílovou pásku v kategorii Handbike muži, kde o prvenství bojovali kolegové z Handbike Team Slovak. Opravdu jen o pár setinek (oba shodně 23:46) vyhrál Peter Šelinga před Danielem Kuklou. Další rekord byl ve štafetách na 5 x 3 kilometry, nejrychlejší byla pětice z AK Žatec 51:22. Letošního roku se poprvé jel i závod na kolečkových bruslích. V mužích byl nejrychlejší Matěj Pravda z KSBN Modřany v čase 24:38 a v ženách rychlobruslařka na krátké dráze a účastnice olympiády v Soči Kateřina Novotná. Ta zdolala patnáctikilometrovou trať v čase 25:28.

Součástí memoriálu byl dětský den a lidový běh, na který se přihlásilo přes dvě stovky běžců. Ten odstartoval legendární československý atlet (800 metrů) Jozef Plachý, účastník čtyř letních olympijckých her v letech 1968, 1972, 1976 a 1980. A o dovršení výborné atmosféry se letos opět postarali hudebníci TAM TAM Orchestra, kteří doprovodili závodníky na posledních metrech závodu.

Ladislav Bába, Louny