Režisér Show!: Film nebude nikdy pravda

Vezmete pět holčiček, každou jinak učešete, zamícháte a holčičí kapelu podáváte ještě teplou. Recept na americký sen v českém podání je na první pohled docela jednoduchý. Režisér Bohdan Bláhovec o Veronice, Vendy, Tereze, Angee, Nikole a jejich manažerovi, koučovi a tátovi Michalovi Mertlovi natočil úspěšný dokument, který bude mít televizní premiéru ve středu 21. května na ČT2.

Snažil jste se svým filmem show zachytit nebo i „udělat“?

Pro film byla zvolena tzv. observační metoda, která počítá s minimální intervencí autora. Ten se stává spíše pozorným pozorovatelem, jak již termín napovídá. Odpovídám tedy: zachytit.

A proč ten vykřičník, který nám v televizi v názvech pořadů často nedoporučují? Musel jste si jej obhajovat?

Možná tam mohl být otazník… Interpunkci jsme nijak obhajovat nemuseli, důvod vykřičníku je možná v tom, aby to působilo jako zvolání. Ale upřímně v tomto zas tak žádnou zásadní hloubku nehledejte…

Film se mimo jiné promítal v rámci festivalu Jeden svět – je to festival o lidských právech, proč na něj patří dokument o vzniku holčičí kapely? 

Film mimo jiné ukazuje jisté polohy současné společnosti, ilustruje naše myšlení. Není a priori lidskoprávní, protože řeší banální „problémy“ našeho „spokojeného“ prvního světa, žijícího v poklidu a stále jistém blahobytu. I z toho důvodu však na takový festival patří. Svým způsobem je to i dílem nové dramaturgie festivalu, která se snaží být v přemýšlení o světě otevřenější – více než jen tak, že by dogmaticky promítala pouze „umírající děti v Africe“, jestli mi rozumíte.

Jakou dobu jste s 5Angels strávil? A kdy a jak jste je pro svůj film objevil – andílci vystupují už od roku 2007 a asi se hudebně nebude jednat o váš šálek kávy…

Kapelu jsem zaregistroval už před mnoha lety a fascinovala mě jako fenomén. Zejména ve smyslu uskutečňování byznysplánu podle amerického vzoru v českých podmínkách. I se střihem pak vznikal film v rozmezí dvou let.

Překvapila vás Cena české filmové kritiky pro nejlepší dokumentární film roku 2013? A kdy jste si začal myslet, že asi pracujete na opravdu „dobrém dokumentu“? 

Jsem člověk, který neustále pochybuje o své práci. Film vznikal dlouho a ve štábu jsme si na konci už nebyli vůbec jistí, že celý tvar funguje, jak má. Čekali jsme tedy na první veřejné projekce. To, že film vyvolal diskusi, jakou vyvolal, a k ní se přidalo i pár vavřínů, je samozřejmě velmi příjemné, protože to ukazuje, že naše práce měla smysl.

Bohdan Bláhovec
Zdroj: Pavel Matoušek/Slam Poetry

I další vaše dokumenty byly úspěšné a sklidily několik cen, je to pro vás důležité? A myslíte si, že je pro úspěch dokumentu důležité taky téma?

Téma je klíčové. Umění není olympiáda. Ceny jsou příjemné, ale zejména v tom, že vás díky nim bere okolí víc vážně, a díky tomu vám dává větší a volnější prostor, v němž můžete dobře dělat svou práci – točit filmy.

Nebál jste se, že u Show! právě téma trochu „převálcuje“ zpracování?

Snažili jsme se vyrobit tvar, jehož jazyk bude co nejfilmovější. Určitě je pravdou, že lidi hodnotí tento film primárně dle tématu. Osobně mám radost, že je zasazené v kabátě, který není jen sledem tzv. „mluvících hlav“ a vypráví především v situacích.

S jakým očekáváním jste vlastně šel točit film o 5Angels, co bylo prvotním impulsem?

Chtěl jsem si osobně promýšlet, jaká pravidla showbyznys má a co reprezentuje. Osobně chápu ten film v přesahu jako takovou rozpravu o společenské normě.

V kritikách se objevuje, že váš přístup je nehodnotící – lze to vůbec? Je Show! neutrální dokument?

Není neutrální. Film nebude nikdy pravda, ale nesmí vědomě lhát. Jen není kategorický – divákovi dává široký prostor pro vlastní interpretaci viděného. Viděné je však samozřejmě série selekcí – natáčení, montáž, vazby záběrů…

A jak je kapela a lidé kolem ní spokojena s touto selekcí?

Manažer výslednou podobu filmu nepřijal. Možná se o tom jednoho dne budeme schopni bavit, nechávám tomu čas.

Dokážete si představit, že se na film podívají i fanoušci kapely? Co by si z něj měli odnést?

Už se to děje. Je to individuální. Někdo je překvapen a veden k zamyšlení, někdo řeší proměnu šatníku v průběhu filmu… Ale naštěstí více těchto diváků spadá do první kategorie.

Troufnete si odhadnout, jak se bude život andílků vyvíjet dál?

To mi v danou chvíli nepřísluší…

Našel jste si k holkám vztah? Co byste jim popřál?

Přeju jim spokojený a naplněný život… Myslím, že se třeba ještě někdy potkáme a budeme se i o tomto filmu společně bavit.