AVÍZO: Noc na Karlštejně na zámku Sychrov

Muzikál Noc na Karlštejně bude v pátek 13. 6. od 20:30 k vidění na zámku Sychrov. V tomto představení se na jednom jevišti scházejí profesionálnové i amatéři z kraje kolem dolního toku řeky Berounky.

Původní muzikál Noc na Karlštejně poberounský soubor prvně uvedl na nádvoří zámku Dobřichovice v létě 2006. Od samého začátku v něm vedle místních ochotníků excelovali Vladimír Čech, Jan Rosák, Pavel Vítek či brilantní kytarista Štěpán Rak. Vladimír Čech nás sice loni opustil, ale v roli Otce Vlasti jej zastoupil jiný skvělý herec – Václav Vydra. Ve vášnivém líbání císařovny Elišky se střídá s exministrem zemědělství Petrem Bendlem, který jej v úloze Karla IV. alternuje. Do souboru navíc postupně přibyly další populární tváře: Lumír Olšovský, Petr Jančařík či Jan Matěj Rak.

Z představení Noc na Karlštejně - archivní fotografie
Zdroj: ČT24/Miloslav Frýdl

Výše zmíněné profesionály doplňují ostřílení a mnoha rolemi prověření ochotníci – Monika Vaňková v roli císařovny Alžběty, Pavla Švédová v roli Aleny, Karel Král v roli purkrabího, Petr Říha v roli arcibiskupa Arnošta z Pardubic, jeho žena Alena v roli hofmistryně Ofky a další. Kostým zbrojnoše (nebude-li císařem Karlem) obléká bývalý ministr a hejtman Petr Bendl, sbor manů je sestaven z několika starostů poberounských obcí, respektive měst. Spolu s herci a zpěváky účinkují šermíři a metači ohně, nechybí ani koza či kůň. 

Poberounský soubor uvádí Noc na Karlštejně už deváté léto doslova po celé republice – letos budou muzikál kromě „domovských“ Dobřichovic a Sychrova hostit také Mariánské Lázně, Litomyšl, zámek v Mníšku pod Brdy či hrad Křivoklát. Po několika letech se hra vrátí na louku u karlštejnského mostu, naopak poprvé se soubor vypraví za hranice, do slovenských Jaslovských Bohunic.

Miloslav Frýdl, Berounsko