Recesistická sportovní akce u Bakova n. Jizerou

V sobotu 7. června pořádal folklorní soubor Furiant v okolí Bakova nad Jizerou již po osmé recesistickou sportovní akci, při které je hlavním cílem se co nejlépe pobavit. Letos se zúčastnilo 25 „závodníků“, kteří na trase navštívili celkem 7 osvěžoven.

Slavnostní start provedl místostarosta města. Ne proto, že by se to tak dělalo vždy, ale proto, že šel zrovna kolem. A neb je to taky takový nadšenec do všeho, co má smysl, s radostí se této možnosti zhostil.

Tentokrát se jelo tzv. „kolem komína“, což značí, že trasa nebyla nikterak dlouhá, a proto ani doprovodné vozidlo s sebou netáhlo závěs na kola. Všichni to nakonec zvládli, a to i Ála Čížová, která za kolem táhla dvě malé děti. Nikoliv na provázku, ale v cyklistickém „kočárku“.

Dobová kola i kostýmy nabídly přehlídku všech možných let dvacátého století. Petr Turek zapůjčil kola těm, kteří by doma těžko něco staršího hledali. Sedm zastavení obnášelo vypít sklenici piva, abstinentům byla povolena limonáda.

Trasa závodu účastníky zavedla do Nové Vsi a do Malé Bělé, odtud pak do Debře a do Josefova Dolu. Pak si všichni vyšlápli, nikoli na kole, ale po svých, a i s tím měli ovšem někteří problém, prudký kopec na Bradlec.¨

Pak už se cesta vracela zpět směrem k Bakovu n. Jizerou. Při absenci nejlepšího borce posledních let Luboše Kakase, který kvůli bouračce na kole tentokrát na průběh závodu jen o zdravotní vycházce dohlížel, se o prvenství mohl ucházet v mužské kategorii Mirek Činka a v ženské Tereza Korelová. Vítězům patří sláva a všem ostatním poděkování za účast.

Text: Monika Čapková; Foto: Petr Prokorát; Zprávu zaslal: Josef Školný

Recesisté v Bakově (zdroj: ČT24)