Do Loun zavítal Josef Zimovčák - jede na pomoc onkologicky nemocným dětem

V pátek 13. června zavítal do Loun peloton cyklistů v čele s několikanásobným mistrem světa na historickém kole Josefem Zimovčákem. Veřejná cyklotour „Na kole dětem“ se při poslední etapě zastavila i v Lounech na Mírovém náměstí. Tato cyklistická akce napříč Českou republikou startovala 4. června z Brna již po páté a letošního roku je její délka1 461 kilometrů. Jen pro zajímavost, peloton projede 351 městy a obcemi.

Na kole dětem je nadační fond Josefa Zimovčáka na podporu onkologicky nemocných dětí, který vznikl v roce 2010 jako benefiční součást mezinárodního sportovního projektu Na kole dětem. Cílenými aktivitami se snaží rozšířit možnosti solidarity, tolik potřebné finanční pomoci a podpory dětí v boji proti zákeřnému onemocnění. Svojí činností se především zaměřuje na sportovní aktivity a zajištění rekondičních pobytů, které usnadňují dětem a jejich rodičům překonávat traumata způsobená těžkou nemocí.

Během každé etapy se počet cyklistů mění podle míst, kudy peloton jede. Na lounské náměstí jich přijelo zhruba 50 a mezi účastníky bylo možno zahlédnout i známé tváře, jako například lékaře prof. Pavla Pafka.

Prof. Pavel Pafko v Lounech
Zdroj: ČT24/Ladislav Bába

„Pozašívaný“ Josef Zimovčák i přes docela vážný úraz při první etapě byl stále ve skvělé náladě a ochotně každému vyprávěl nejen o nadaci, ale i o svých cyklo výpravách a závodech. Starosta města Radovan Šabata pak od něho převzal děkovný certifikát pro partnery akce a poděkování za milé přijetí. Po odpočinku krátce před polednem peloton vyrazil přes Žatec do Plzně, kde byl cíl páteční etapy. 

Ladislav Bába, Louny