AVÍZO: Plaketová jízda Kolín

V sobotu 21. června se na kolínském Karlově náměstí uskuteční v rámci již 30. ročníku kolínské Plaketové jízdy výstava auto a moto veteránů. Návštěvníci si mohou prohlédnout krásu strojů brázdících v minulosti nejen československé silnice. Vzhledem k tomu, že kromě jubilejního 30. ročníku oslavuje Veteran Car Club Kolín v letošním roce i 45. výročí svého založení, je letošní ročník doplněn o speciální soutěž. Tou je Soutěž elegance pro vozy značky AERO – VCC Kolín byl totiž původně založen jako AERO CLUB Kolín. Výstavu je možné shlédnout cca od 9 hodin až do startu posledního stroje do I. etapy, což bude zhruba ve 12.30 hodin. Kromě více stovky historických strojů si zájemci budou moci prohlédnout i stroje novější, jako např. závodní speciály ze začátku 80.let.

VCC Kolín tentokráte myslel i na ty nejmenší, neboť zhruba do 11 hodin budou probíhat různé dovednostní soutěže o drobné ceny. Kromě tohoto je zajištěno i občerstvení a samozřejmě i pěkné počasí.

Plaketová jízda - Kolín
Zdroj: ČT24/Jan Figar

Úvodní etapa - v 11:30 hodin startuje první stroj a soutěžící se budou přesouvat po trase Kolín, Karlovo náměstí – Kolín, kruhový objezd u Gymnázia – Kolín, Táboritská ulice – Kolín, kolem Hasičárny – Pašinka – Ratboř – Suchdol – Dobřeň – Karlov – Roztěž – Malešov (průjezdní kontrola na náměstí cca od 12 až 13.30hod) – Pucheř – Kluky – Močovice – Čáslav (průjezdní kontrola na Žižkově náměstí, cca 12.30 až 14.15 hod) – Chotusice. Tam pro všechny účastníky soutěže následuje prohlídka a exkurze letecké základny 211. taktické letky.

Start do II. etapy bude kolem 15:30 hod., kdy z letecké základny Chotusice vyrazí na trať první soutěžící. Zpáteční trať dále vede přes obce Žehušice – Horušice – Sulovice – Kobylnice – Záboří n. L. – Týnec n. L. – Bělušice – Němčice – Býchory – Ovčáry zpět na kolínské Karlovo náměstí. Poslední účastníci na kolínské náměstí dorazí kolem 17:45 hodin.

Plaketová jízda - Kolín
Zdroj: ČT24/Jan Figar

Vyhodnocení a vyhlášení výsledků proběhne již tradičně v restauraci v Kulturním domě vedle radnice. Během vyhlášení bude zhruba až do 19.30 znovu možné zhlédnout všechny stroje, které budou opět parkovat na kolínském náměstí.

Jiří Dibelka – hlavní organizátor soutěže; Zprávu zaslal Jan Figar