AVÍZO: Skalecká pouť v Mníšku pod Brdy

V sobotu a v neděli 19. a 20. července proběhne v Mníšku pod Brdy další ročník tradiční Skalecké pouti, která nabízí zážitky z programů probíhajících na mníšeckém náměstí, v poutním areálu na Skalce nad městem i barokním mníšeckém zámku. Tam pro návštěvníky připravují speciální dětské prohlídky a vystoupení šermířů v zámecké zahradě.

Tradiční Skalecká pouť se řadí mezi nejvýznamnější každoroční akce celého mníšeckého regionu. Nabízí koncerty, výstavy, bohatý farmářský a pouťový trh, chybět samozřejmě nebude slavnostní mše, dále prohlídky zámku nebo oblíbená neckyáda, při které zažijete zábavu na souši ani na vodě.

Před vypuknutím samotné pouti se už v pátek 18. 7. od 19.00 hodin ve skaleckém areálu koná koncert ženského vokálního kvarteta Yellow Sisters. Skupina se zformovala roku 2005 a představuje netradiční, ale zajímavou a stále oblíbenější formu hudby. Zpívají totiž ´a cappella´, tedy bez hudebního doprovodu.

Pouť začíná v sobotu v 8.00 hodin farmářským trhem na náměstí F. X. Svobody, kdy také zároveň vyjde procesí směřující na Skalku, kde se od 10.00 hodin koná slavnostní mše svatá. Po celý den se pak na Skalce naskýtá výjimečná příležitost mimořádných prohlídek Poustevny se sousoším Piety od Johana Brokoffa, barokního sochaře a řezbáře, otce o trošku známějšího Ferdinanda Maxmiliána.

Na mníšeckém náměstí propukne od 12.00 hodin série koncertních vystoupení, které zahajuje zajímavá skupina Mezcla Orquesta, sestavená z českých i kubánských hudebníků. Rytmy tohoto hudebního uskupení jistě rozvlní celé náměstí, latinskoamerická rumba, salsa nebo cha-cha roztančí úplně každého. Ve 14.30 hodin pak budou vystřídáni kapelou The Tap Tap, složenou z tělesně postižených studentů a absolventů škol pražského Jedličkova ústavu. Další vystupující netřeba představovat. Aneta Langerová vystoupí v 16.30 hodin, Václav Neckář se skupiny Bacily v 18.45 hodin. 

I nedělní program je plný zábavy. V 10.00 se bude na farní zahradě odehrávat loutková pohádka Kocour v botách, od 14.00 pak začíná ta pravá legrace. 5. mníšecká neckyáda u Zadního rybníka. K vidění budou plavidla všeho druhu, čekají vás vodní soutěže a hrátky ve vodě i na souši.

Program letošní pouti bude zakončen v neděli v 18.30 hodin slavnostním koncertem duchovní hudby v kostele sv. Václava na náměstí.

Během celého víkendu je připraven také speciální program v mníšeckém zámku. Šermíři představí v parku svá bojová umění. Budou statečně bojovat? A o co vlastně? Budou bránit svou čest nebo zachraňovat nějakou šlechtičnu? A jaké mají zbraně a brnění? To se nechte překvapit. Navštivte ale nejen park, zavítejte i do zámeckých pokojů. Po oba dny jsou přichystány speciální prohlídky pro rodiny s dětmi. V sobotu při prohlídce Mazlíčci a zvířátka šlechtických pánů nahlédnete do soukromých komnat posledních majitelů zámku a dozvíte se, jaká zvířátka chovaly jejich děti a jaká dávní králové a panovníci. Jak vznikaly první zvěřince? A kdy se začaly běhat dostihy? Kdo choval blbouna nejapného? To všechno u nás uslyšíte.

V neděli pro změnu uvidíte reprezentační sály zámku, jídelny, kapli, knihovnu a další na prohlídkách Cesta za pohádkou. Pohádky se rozhodly hrát s dětmi na schovávanou. V každém pokoji se jim jedna ukryla a děti, ze kterých se vlastně stanou detektivové, budou hledat nápovědy a pátrat a hádat správnou pohádku. 

„Mami a nebude tam strašit?“, obávají se občas děti, které zveme do Kouzelného sklepení. I  sklepení plné pohádkových bytostí bude o víkendu pro děti otevřeno. Do sklepa se sice sestupuje po tajemném točitém schodišti, ale nikdo se bát nemusí. Bydlí tam samé hodné postavy, i když jedna z nich je rohatá a jedna létá na koštěti. Mimo ně ale potkáte i víly, princeznu nebo vodníka. Na dětské prohlídky zámku je třeba si rezervovat místa na tel. 318 590 261.

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy