Od pátku na Déčku nová soutěž pro „náctileté“

Půlhodina napětí, ve které jde o pohotovost, znalosti i fyzickou zdatnost, uteče dvěma soutěžícím týmům jako voda. Nová soutěž pro „náctileté“, kteří už mají ve škole fyziku a chemii, se jmenuje U6 - úžasný svět techniky. Soutěž začíná 5. září a poprvé se o místo v „Lize výjimečných mozků“ utkají studenti z Ostravy a Zlína.

Pětičlenná družstva mezi sebou zápolí ve vědomostním kvízu, prokazují fyzickou obratnost, hádají názvy neznámých předmětů, vyzkouší si fyziku v praxi a při závěrečném setkání v ponorce musí z předložených informací a indicií určit, který z významných vědců si s nimi domluvil schůzku. Odměnou pro výherce je vstup do Ligy výjimečných mozků. Na závěr je ještě čekají věcné ceny, které si ovšem ve staré továrně musí najít sami.

Soutěž se natáčí v Malém světě techniky U6 v Dolní oblasti Vítkovice. Průvodci jsou Továrník a pan Ducháček v podání herců Petra Vaňka a Karla Zimy. Prostor v tovární hale chvílemi navozuje atmosféru knížek J. Verna, a tak jsme se obou zeptali, který vynález považují za nejdůležitější.

Karel Zima alias Ducháček nám k tomu řekl: „Když se tady dívám kolem sebe, musím přiznat, že parní stroj by byl určitě jedním z mých favoritů. Z hlediska své profese oceňuju pochopitelně vynález fotografie a filmu.“ Petr Vaněk k tomu dodává: „Za nejlepší vynález pro lidstvo považuji oheň, za nejlepší pro sebe longboard.“

Od 5. září každý pátek v 15:40 hodin nebo v neděli v 11:30 na ČT :D.