Volby kuriózně: Hlasování v obýváku či rodinná střetnutí…

Praha – Počet míst, kde mohou lidé dnes a zítra vybírat kandidáty v komunálních a senátních volbách, se počítá na tisíce. V drtivé většině jde o úřady či školy, nouze ale není ani o nezvyklá, či vyloženě kuriózní místa. Volby přinášejí také neopakovatelné příběhy. Za zajímavostmi volebních dnů se vydaly štáby ČT napříč celou zemí.

U komunálních voleb neexistuje možnost volebních průkazů. Každý zkrátka musí odevzdat hlas ve svém obvodu, což u poctivých voličů může být problém. Štěstí v neštěstí tak měla paní Jaroslava Hašková – pravidelně volí už od roku 1954 a na tom, že hlasuje pokaždé, si zakládá. Letos o svou možnost málem přišla kvůli náhlému přesunu do Thomayerovy nemocnice. Okolnosti jí ale vyšly vstříc – zůstala ve stejném volebním okrsku. Nepříjemnost tak nakonec přinesla jedinou změnu. Místo vlastní cesty do volební místnosti k ní s přenosnou urnou dorazili sami komisaři.

Na podobné překážky mohou narazit také lidé ve výkonu trestu. Kamera ČT se vydala do věznice u Nového sedla u Žatce, kde projevilo zájem odvolit celkem 12 mužů. Také u nich ale platí, že musí být trvale hlášení v nedalekém okolí.

Jednu z nejzajímavějších volebních „scenérií“ přináší vesnice Nová Oleška na Děčínsku. Podle dostupných údajů jde o jednu z nejmenších volebních místností v Česku – jde totiž o obývací pokoj jednoho ze zdejších domů. Každé volby zde tak návštěvníci dostávají navíc buchty od paní domácí. 

Pro změnu v kulisách cepínů, maček a horolezeckých lan odevzdávají voliči lístky v šumavském Špičáku. Jako volební místnost zde stylově slouží ústředna horské služby, i když místní přiznávají, že šlo o provizorní řešení. „Komise se přestěhovala, protože předchozí volební místo bylo v bývalé škole. Ta se prodala a slouží jako penzion,“ vysvětluje jedna z členek volební komise.

Nikoliv prostředím, ale počtem registrovaných voličů je zajímavá obec Čilá na Rokycansku. K urnám jich chodí pravidelně všech sedmnáct. Čilá se proto řadí mezi obce s nejvyšší volební účastí. Kandidátní listina zde má pouhých pět jmen, navíc pocházejících jen ze dvou místních rodin. Možnost sestavit - byť skromnou - kandidátku ale obec důsledně využívá a nechce spadat pod větší celek. Chce si totiž zachovat šanci získávat dotace a rozhodovat o nich.

Jen o pár kilometrů dál leží víska Újezd u svatého Kříže. Obyvatel je zde desetkrát více než v Čilé, vlastní kandidátku se zde ale postavit nepodařilo. „Já jsem říkal asi dvanácti lidem a nikdo se nepřihlásil. Nikdo nechce tu zodpovědnost,“ tvrdí dosavadní starosta Jiří Peterka. Na rozdíl od ostatních kuráž má, nikdo další ho zde ale nepodpořil. Obec je proto v současnosti pod správou sousedních Radnic a na začátku roku obyvatele čekají dodatečné volby.

Jiný kraj, obdobný příběh: ani v Růžené na Jihlavsku letos žádné hlasovací lístky lidé nedostali. Jednoduše nebylo koho volit. V obci přitom žije 350 obyvatel. Také zde nastupuje provizorní řešení. Správu od dosluhujících zastupitelů přebírá ministerstvo vnitra. Měsíc po komunálních volbách ministr vnitra vyhlásí volby dodatečné. Stejný proces čeká i Slavníč na Havlíčkobrodsku. Volby se letos nebudou konat celkem ve 12 obcích.

STŘÍPKY VOLEBNÍHO DĚNÍ

Volební rodina Nováků: Nejčastějším jménem kandidátů je Novák. Celkem jich v ČR je možné napočítat 1 099. Na druhém místě figuruje Novotný, třetí nejčastější jméno je Svoboda. Mezi ženami vévodí Nováková – celkem jich letos kandiduje 541. První ženské příjmení se objevuje na šesté pozici. Nejdelší příjmení má marketingová manažerka Petra Albuquerque e Castro Coelho. Kandiduje za Stranu nezávislých občanů Prahy 5.

Do voleb v každém věku: Ve volbách figuruje 32 lidí, kterým je 90 a více let. Při minulých i předminulých volbách jich přitom nebylo ani deset. Nejstarší člověk kandiduje za koalici Zelená pro Prahu 2, která sdružuje zelené, piráty a KDU-ČSL. Bývalému faráři Jiřímu Otterovi je 95 let. Jde přitom o jeho volební premiéru.

Kandidátku s nejstarším věkovým průměrem sestavili ve Všepadlech na Domažlicku. Z osmi kandidátů je šest v důchodu. Průměrně jim je přes 65 let. Na opačném pólu stojí kandidáti ve Lhoticích na Třebíčsku. Devíti kandidátům je průměrně necelých 30 let. Do voleb jde 454 osmnáctiletých. Nejvíce 18letých se sešlo v městském obvodu Slezská Ostrava. Kandiduje jich tam sedm.

Nejangažovanější obec: Politicky nejaktivnější obcí je Šléglov na Šumpersku. Podle údajů ČSÚ zde žije 39 obyvatel a do voleb jich jde 18. Sestavili dvě kandidátky - se Starosty a nezávislými se utká KDU-ČSL.

Největší okrsek - nejméně voličů: Ve Vojenském újezdu Březina na Vyškovsku žijí na 160 kilometrech čtverečních jen dva stálí obyvatelé. Oba voliči přišli odevzdat hlas už dnes, a to do volební místnosti v kasárnách ve Vyškově-Dědicích.

Rodinná rivalita: Pikantní střetnutí mezi dědečkem a vnukem nabízí volby na Praze 2. Utká se v něm Tomáš Najbrt (34) se svým dědečkem Jiřím Otterem (95), který je zároveň nejstarším kandidátem v komunálních volbách v České republice. Oba do vedení městské části kandidují za Stranu zelených. V Hluboké nad Vltavou dokonce proti sobě kandidují manželé – David a Hana Štastní. Zatímco manžel hájí barvy ČSSD, jeho žena jde do volebního klání za ODS.

Souboj generálů: Hned dva bývalí náčelníci Generálního štábu Armády ČR proti sobě kandidují ve volebním obvodu Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. Jde o Jiřího Nekvasila a Vlastimila Picka. Nekvasil je dvojka na kandidátce TOP 09, Picek vede volebního nováčka, hnutí Podpora občanů.

Sotva se začalo, přichází zprávy o kupčení: Sdružení občanů s názvem Chomutovské Palermo, které dlouhodobě kritizuje praktiky místní radnice, oznámilo, že už během pátečního odpoledne podalo trestní oznámení kvůli údajnému nakupování hlasů při volbách.

S městem se soudí… A tak kandiduje: Na starostu Harrachova na Semilsku kandiduje právník Tomáš Vašíček, s nímž se město soudí o 2,5 milionu korun. Je lídrem kandidátky SNK – Změna pro Harrachov.

Volební sestava: V komunálních volbách se uchází o hlasy voličů hned několik bývalých fotbalistů: Tomáš Pešír (Praha 15, č. 3); Petr Vrabec (Praha 15, č. 10), Martin Frýdek (Praha 22, č. 4), Pavel Horváth (Praha-Dubeč, č. 11), Roman Hogen (Praha-Satalice, č. 3)