Týden knihoven v Boskovicích

Boskovice se i letos zapojily do Týdne knihoven. Celostátní akce probíhala v týdnu do 6. do 9. října, letos již po osmnácté. Vedoucí boskovické knihovny Miroslava Jurdičová k tomu uvedla: „Do Týdne knihoven se zapojujeme čtrnáctým rokem. Jako tradičně jsme připravili amnestii upomínek, přihlašování čtenářů zdarma, rozšířili jsme burzu vyřazených knih.“

Součástí programu týdne bylo i zdravé odpoledne s nutriční poradkyní paní Blahovou, která zájemcům měřila tělesný tuk. Dětské oddělení knihovny pořádalo celý týden besedy pro školy. Knižní hrdina sympaťák byla výtvarná soutěž pro děti.

V rámci Týdne knihoven nabídli v Boskovicích i celotýdenní milou výstavku s netradičním názvem Padesát odstínů Babičky. „Zapůjčili jsme sbírku knih paní Milady Smékalové z Cetkovic. Nejstarší vydání babičky je z roku 1895, nejvíce je zastoupený rok 1940,“ dodala vedoucí boskovické knihovny Miroslava Jurdičová.

Beseda se Stanislavem Češkou o Velké Moravě

V rámci akcí Týdne knihoven se v boskovické knihovně uskutečnila v úterý 7. října beseda s brněnským spisovatelem historických i současných detektivních románů Stanislavem Češkou. Čítárna se zaplnila milovníky literatury a také zájemci o dobu legendární Velkomoravské říše. 

„Jsem ráda, že mohu mezi námi přivítat spisovatele Stanislava Češku,“ zahájila milé setkání vedoucí boskovické knihovny Miroslava Jurdičová. „Je autorem pohádek a detektivních románů, narodil se ve Šlapanicích, studoval VUT Brno, pracoval v oblasti výpočetní techniky. Nyní se plně věnuje literární tvorbě. V jeho fantazii se proto zrodila postava Stanislava Berky – bývalého kriminalisty a nyní soukromého detektiva. Protože je Stanislav Češka obdivovatelem americké drsné školy, je i jeho detektiv Berka “drsňákem s něžnou duší".

Velkým koníčkem Stanislava Češky je historie Velkomoravské říše. Proto pro své čtenáře začal psát velký cyklus historických dobrodružně-detektivních příběhů odehrávajících se v devátém a desátém století, nazvaný „Zločiny na Velké Moravě“.

Stanislav Češka krátce pohovořil o tom, jak vznikají jeho romány. Kromě detektivek napsal i dvě řady pohádek. Jeho knihy o Velké Moravě provázejí dějinami tohoto útvaru od roku 858 do začátku desátého století.

V poslední části besedy se Stanislav Češka již plně ponořil do historie Velké Moravy. Své vyprávění doprovázel bohatou obrazovou a textovou prezentací. V první části přednášky účastníky seznámil s dějinami Velké Moravy. Začal příchodem Slovanů na naše území, popsal vznik Velkomoravské říše a posluchače provedl její historií až po smutný konec na začátku 10. století.

Velkou část spisovatel věnoval životu na Velké Moravě. Účastníci besedy se dozvěděli, v jakých sídlištích tehdy lidé žili, v jakých domech bydleli, jak vypadala tehdejší opevnění, paláce, kostely i běžná obydlí. Pozornost věnovat Stanislav Češka i tomu, jak se tehdy lidé oblékali, co jedli a pili, v jakých řemeslech vynikali. Povyprávěl o neobyčejně vysoké úrovni tehdejší řemeslné výroby. Protože vše bylo doprovázeno spoustou názorné obrazové dokumentace, návštěvníci besedy měli vzácnou příležitost získat velmi plastický a živý obraz o životě v té době. Zároveň se při tomto vyprávění účastníci besedy dozvěděli také to, jak se jednotlivé historické události té doby odráží v autorových knihách.

Beseda se Stanislavem Češkou v knihovně Boskovice
Zdroj: ČT24/Luboš Sušil

Luboš Sušil, Boskovice