ANO a Volba Pro! Teplice chystají konec kuberovské éry

Teplice – Přestože v Teplicích vyhráli komunální volby občanští demokraté pod taktovkou dlouholetého primátora Jaroslava Kubery, druhá Volba Pro! Teplice se pokouší vyjednat s třetím hnutím ANO koalici i bez účasti ODS. O složení budoucího vedení města by mohlo být jasno koncem týdne. Jaroslav Kubera stojí v čele města 20 let.

ODS má 8 z 27 křesel v zastupitelstvu, Volbě Pro! Teplice lidé přiřkli hlasováním 6 mandátů a ANO má 4. V lázeňském městě zůstává ve hře několik možností. Nadpoloviční většinu v zastupitelstvu by získala koalice Volby Pro! Teplice, ANO, TOP 09 a ČSSD. Tu upřednostňuje jak Volba pro Teplice, tak hnutí ANO. „S Jaroslavem Kuberou se nestane ve vedení magistrátu žádná změna. Pro to, aby nějaká změna nastala, jsou ta uskupení ochotná zapomenout na chvíli na politickou značku,“ vysvětlil lídr kandidátky Jakub Mráček. Za tuto variantu se staví i hnutí ANO.

Šéf teplického ANO Jaroslav Bžoch ale nevylučuje ani podporu možné koalici čtyř parlamentních stran – spolu s tou jeho ještě ODS, ČSSD a TOP 09. Takovou variantu by ale připustil pod podmínkou, že do čela města se postaví někdo jiný než letitý primátor. „Kdyby zůstal primátorem, tak by to zhatilo všechny naše snahy. To, proč jsme do voleb šli, by bylo naprosto bezpředmětné,“ vymezuje se vůči Kuberovi Bžoch. Takto složenou koalici by podpořila i TOP 09.

Teplický magistrát
Zdroj: ČT24

Rozuzlení v povolební situaci patrně přinese ČSSD se třemi mandáty, která přednostně vyjednává s vítěznou ODS. „Udělali jsme si průniky programů. Teď řešíme, co jsou ochotni nám nabídnout, abychom byli schopni splnit naše základní programové cíle,“ vysvětlila ČTK lídryně sociálních demokratů Dagmar Waicová. ČSSD zatím nevyloučila ani jiné varianty. Příliš ale nevěří spolupráci s Volbou PRO! Teplice. „Jsou pro nás nečitelní,“ doplnila Waicová.

Jaroslav Kubera k probíhajícímu vyjednávání: „Někteří rychleji mluví, než myslí. To my prostě neděláme. Dokonce ani nejmenujeme a celé volby jsme nejmenovali soupeře, přitom jsme sami byli terčem tak nechutných útoků, že jsem to za 20 let nezažil. Proto jsem velmi opatrný a nic nekomentuju, dokud nebude dojednáno.“

Sám Kubera po volbách označil kampaň za špinavou v takové míře, jakou nepamatuje. S jistotou uvedl, že tyto volby byly jeho poslední. „Jsou to poslední volby v mém životě, když už jsem propásl ty evropské, tak už nikdy nikam kandidovat nebudu,“ prohlásil Kubera. Dodal, že i přes šesté vítězství v komunálních volbách nemusí být primátorem Teplic za každou cenu. „Pokud bych byl primátorem, který bude pracovat, a někdo jiný bude určovat, co se bude dělat, pak nechám na těch, kteří mají tak vysoké ambice, aby si je zkusili realizovat,“ řekl těsně po volebním vítězství.

Primátor Teplic a senátor Jaroslav Kubera:

  • Jako tajemník městského úřadu v Teplicích působil v letech 1990 až 1994.
  • Od roku 1994 stojí v čele Teplic; nejprve působil na pozici starosty, poté od roku 2001 jako primátor.
  • Od roku 2000 je i senátor za volební obvod Teplice.
  • S manželkou je čtyřicet sedm let ženatý, má dvě dcery a může se pyšnit i dvěma vnoučaty.
Vydáno pod