Nízkou účast by řešila volba senátorů krajskými zastupiteli

Praha - Reakce politologů na výsledky senátních voleb vyzdvihují úspěch KDU-ČSL a točí se také kolem rekordně nízké volební účasti ve druhém kole - Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně nevidí ani tak cestu v zavedení volební povinnosti, jak po ní volá prezident Miloš Zeman, ale třeba v zapojení možnosti hlasovat elektronicky, potažmo zvážení, zda by senátory neměli volit krajští zastupitelé.

Politolog Lubomír Kopeček označil volební účast za zoufale slabou, nedá se proto z voleb usuzovat nic z hlediska podpory politických stran v celospolečenském měřítku. K požadavku prezidenta Miloše Zemana na zavedení volební povinnosti s odvoláním na to, že v řadě cizích zemí také funguje, Kopeček upozornil, že ovšem počet těchto zemí postupně klesá.

„Nemusíme nutně jít hned cestou volební povinnosti, můžeme začít 'experimentovat' s věcmi, které jsou v Evropě celkem běžné, tj. zavedení třeba elektronického hlasování… Další možnost je obzvláště v případě Senátu zavést nepřímost volby, tedy že by lidé vůbec nechodili k volbám a senátory volila krajská zastupitelstva,“ zmínil politolog a doplnil, že by odpadla i v řadě případů tristní předvolební kampaň.

Politolog Lubomír Kopeček: Není nutné hned zavádět volební povinnost (zdroj: ČT24)

Úspěch stran v senátních volbách nevidí Kopeček tak jednoznačně – ČSSD sice volby vyhrála, ale ztratila v Senátu většinu. Navíc obhajovala 23 mandátů a má jich 10. Hnutí ANO zase sice uspělo se čtyřmi kandidáty, ale výsledek zcela neodráží velká očekávání předsedy Andreje Babiše, soudí Kopeček.

Mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček: „Pan prezident se domnívá, že ve druhém kole senátních voleb rozhodovala osobnost kandidáta a daleko méně politická příslušnost. Nízká volební účast už je standardem. Je způsobena tím, že když neuspěl v prvním kole jejich oblíbený kandidát, voliči nemají zájem volit menší zlo.“

Politologové Tomáš Lebeda a Miroslav Mareš shodně označili za vítěze voleb KDU-ČSL. Její zisk byl vzhledem k předvolebním očekáváním nejvyšší a ziskem mandátů prý navíc lidovci potvrdili svou roli parlamentní strany. „Pro nové vedení KDU-ČSL, které šlo do loňských voleb jako absolutně politicky nezkušené, je to také obrovská satisfakce,“ dodal Lebeda.

Ve druhém kole doplňovacích voleb do Senátu získala vládní ČSSD deset křesel. Koaliční lidovci pak mají pět nových senátorů a k nim dva, kteří kandidovala společně se Stranou zelených. Poslední vládní strana ANO si připsala čtyři mandáty. Opoziční ODS získala dva senátory a po jednom hnutí Starostové a nezávislí a Starostové pro Liberecký kraj stejně jako Strana soukromníků ČR a Strana práv občanů. Druhé kolo senátních voleb poznamenala rekordně nízká účast, když přišlo hlasovat pouze 16,69 procenta voličů. Dosud byla nejnižší účast při senátním finále před deseti lety a činila 18,4 procenta.

Vydáno pod