Podle WHO začíná epidemie eboly v Libérii pozvolna ustupovat

Monrovia - Šíření eboly v Libérii již slábne, přitom tato západoafrická země byla společně se Sierrou Leone a Guineou epidemií tohoto smrtelného viru zasažena nejvíce. Oznámila to dnes Světová zdravotnická organizace (WHO). Varovala ale, že krizová situace ani v této zemi neskončila. Celkový počet obětí eboly se podle organizace v posledních dnech nejspíš nezvýšil.

„Je naděje, že situace v Libérii se bude i nadále zlepšovat,“ řekl člen vedení WHO Bruce Aylward. Potlačovat epidemii se podle něj v zemi daří díky úsilí dobře informovat obyvatelstvo o nemoci, měnit rizikové návyky lidí a prosadit bezpečné pohřbívání obětí epidemie.

Ebola v Libérii slábne, krizová situace ale nekončí (zdroj: ČT24)

Globálně se však počet nakažených zvýšil ze sobotních 10 141 případů na 13 703. U některých případů se ale může zatím jednat jen o podezření na nakažení ebolou, upozornila organizace. Sobotní bilance asi 4 922 mrtvých se podle WHO do dnešního dne nezměnila. Téměř všechna úmrtí byla v západní Africe, kde jsou kromě Libérie nejvíce postiženy Guinea a Sierra Leone.

  • Prezident Sierry Leone Ernest Bai Koroma dnes řekl, že se jeho zemi nepodaří nad ebolou zvítězit, dokud lidé nezmění návyky a nebudou se důsledně vyhýbat kontaktu s nemocnými či mrtvými. „Nemoc je stále dále než my,“ posteskl si Koroma.
Osvětová kampaň proti ebole v Sieře Leone
Zdroj: ČTK/AP/Michael Duff

Kalifornie se dnes připojila k trojici států USA, které kvůli ebole zavedly povinnou karanténu pro zdravotníky vracející se z lékařských misí v západní Africe. Kalifornie vyžaduje 21denní karanténu pro všechny, kteří přišli do styku s nakaženými, uvedla agentura Reuters. Nucenou izolaci pro zdravotníky, kterou kritizoval Bílý dům i lékařští experti, již dříve vyhlásily státy New Jersey, New York a Illinois.

Do třítýdenní karantény půjdou od nynějška také všichni američtí vojáci, kteří se vrátí z misí bojujících s ebolou v Africe. Nařídil to dnes ministr obrany Chuck Hagel. „Prioritou ministra (obrany) je bezpečnost našich mužů a žen, kteří nosí uniformu, a jejich rodin,“ řekl k rozhodnutí mluvčí Pentagonu.

Vydáno pod