AVÍZO: Na zámku v Mníšku pod Brdy se tuto neděli otevře Kniha hříchů

Nebem i peklem se projdou návštěvníci ve sklepech zámku v Mníšku pod Brdy, když jej společně se svými dětmi navštíví v neděli 30. listopadu. Potkají čerty a anděly a jistě přijde i Mikuláš. Bude nadělovat sladké laskominy?

Jestlipak byly naše děti po celý rok hodné? Nezlobily, pilně se učily, pomáhaly a vůbec konaly dobré skutky? To všechno můžeme zjistit ke konci roku z poznámek v pekelné Knize hříchů, ve které má zápis každý z nás. Někomu stačí jedna stránka, někdo jich ale potřebuje mnohem víc. Děti, to jsou ještě čisté duše a poznámky pod jejich jmény budou určitě zcela kratičké.

Peklo a kniha hříchů na zámku v Mníšku pod Brdy
Zdroj: ČT24/Marie Charvátová

Kniha hříchů se objeví ve sklepě zámku Mníšku pod Brdy v neděli 30. listopadu, spolu s čerty a anděly. V tento den se do tajemných místností mníšeckého sklepení přestěhuje peklo i nebe se všemi jeho obyvateli a na řadu přijde i mikulášská nadílka. Umíte, děti, nějakou básničku, písničku nebo přímo vánoční koledu? To si alespoň kratičkou připravte, abyste si nějakou odměnu u Mikuláše vysloužily. A třeba ji budou chtít slyšet i čertíci, se kterými vás čeká velká zábava. Potkáte jich plno, Kleofáše, Belzebuba, Barnabáše, Balabáše i čertíka Bertíka. Budou sice toužit po vaší duši, ale něco za něco. Jsou to čerti velmi hraví a rádi hledají kamarády, kteří si s nimi sednou třeba ke kartám nebo ke kostkám a zahrají si také. Nebojte se tedy, a když se připojíte ke hře, určitě o duši nepřijdete.

U koho by i tak malinké obavy a strach přetrvaly, toho ochrání nebeští andělé. No přeci jen tu nemůžeme nechat čerty pobývat jen tak bez dozoru! Andělé přiletěli, aby dohlédli na rohaté zástupce pekla, kteří by snad chtěli děti trochu postrašit, a zejména na Lucifera, pána podsvětí. Vládce pekel má nejdelší rohy a největší moc ze všech čertů. Umí spoustu čar a kouzel, ale v přítomnosti andělů a v sousedství nebe se nemusíme bát ani jeho.

Pokud budou rodiče chtít dětem připravit balíček plný laskomin, který si v pekle vyslouží, ať ho opatřený jmenovkou donesou do zámku. Přiložit můžou i zápis do knihy hříchů, který Mikuláši a čertům prozradí, zda byla dítka hodná nebo trošku zlobila. Pekelnou i nebeskou návštěvu je třeba si rezervovat na telefonním čísle 318 590 261.

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy