Ripleyová se vrátila. Historické přistání první soukromé kosmické lodi schopné vozit posádku uspělo

Po dlouhé době první americká vesmírná loď pro přepravu lidí Crew Dragon společnosti SpaceX ukončila přistáním do Atlantského oceánu svůj první zkušební let bez posádky. Na hladinu dosedla přesně podle plánů ve 14:45.

Na cestu zpět na Zemi se Crew Dragon vydal v pátek. Čas odpojení byl stanoven na 08:31 SEČ. Operaci se povedlo provést přesně podle plánu a modul se bez problémů od ISS oddělil.  Návrat až do přistání trval něco přes šest hodin, a dosednutí do vod Atlantského oceánu na padácích nedaleko pobřeží Floridy se tak předpokládalo kolem 14:45 SEČ.

Události ČT: Loď Crew Dragon dosedla na hladinu Atlantiku (zdroj: ČT24)

Přistání proběhlo přesně podle plánů: nejprve se otevřely čtyři minuty před přistáním výtažné padáky, o minutu později i hlavní padák a v plánovaných 14.45 pilotní kabina hladce dosedla na hladinu. Okamžitě poté k ní zamířila záchranná plavidla, která ji vyzvednou.

Na palubě byla také figurína ve skafandru, kterou Elon Musk pojmenoval Ripleyová - podle stejnojmenné postavy z kultovního hororu Vetřelec. Právě na této figuríně se pozná, jaký dopad bude mít přistání Dragonu na budoucí lidskou posádku.

Přistání doprovázely nadšené výkřiky operátorů NASA i SpaceX, kteří let monitorovali. 

Nejtěžší část mise

Rychlý a žhavý sestup zemskou atmosférou při návratu měl být  podle Muska asi nejtěžší částí první výpravy Crew Dragonu k ISS. „Hypersonický návrat mi dělá největší starost,“ prohlásil zakladatel společnosti SpaceX několik hodin po úspěšném startu lodi do vesmíru.

Pokud nynější první test bez posádky dopadne dobře, mohl by se Crew Dragon znovu vydat na orbitální komplex zřejmě v červenci při druhém testovacím letu. Ten by s ním už absolvovala posádka tvořená dvěma astronauty.

Crew Dragon vynesla do vesmíru z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě raketa Falcon 9 v sobotu 2. března v 08:49 SEČ. O den později, po zhruba 27 hodin trvajícím letu, se loď úspěšně automaticky spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS).

Američané od ukončení letů raketoplánů v roce 2011 dopravují své astronauty do vesmíru na palubě ruských lodí Sojuz. To se ale nyní má změnit díky soukromým společnostem SpaceX a Boeing. Svou loď CTS-100 Starliner by měl Boeing předvést při testovacím letu bez posádky v dubnu. Let s přepravou posádky by měl následovat v srpnu.