TÉMA

Sankce

Český sankční seznam se rozšiřuje o Voice of Europe i Medvedčuka. Premiér mluví o jejich snaze získat vliv v EU

Vláda ve středu rozšířila sankční seznam o dvě fyzické a jednu právnickou osobu. Jde o politika a podnikatele Viktora Medvedčuka, společnost Voice of Europe a politika, mediálního producenta a propagandistu Arťoma Marčevského, oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Kabinet také schválil další příspěvek Česka do iniciativy na nákup munice na podporu Ukrajiny napadené Ruskem z mimounijních zemí nebo novelu vysokoškolského zákona. Informaci, že ministři jednali o obsazení velvyslaneckého postu v Moskvě, Fiala s ohledem na režim utajení komentovat nechtěl.
včeraAktualizovánovčera v 18:55|

Výnosy ze zmrazených ruských aktiv pomohou Ukrajině, navrhuje Evropská komise

Evropská komise navrhla, aby se devadesát procent výnosů z ruských aktiv zmrazených v Evropě použilo k nákupu zbraní pro Ukrajinu prostřednictvím takzvaného Evropského mírového nástroje (EPF). Zbývajících deset procent by mělo být převedeno do rozpočtu EU a použito na rekonstrukci země, která již více než dva roky čelí otevřené ruské agresi.
20. 3. 2024|

V Gaze prý hrozí hladomor. Evropská unie a USA tlačí kvůli tempu a nedostatku humanitární pomoci na Izrael

V Pásmu Gazy probíhá rozsáhlá humanitární krize a podle představitelů Evropské unie v oblasti hrozí akutní hladomor. Hovoří o potřebě poskytovat místním civilistům pomoc. Izrael kvůli přístupu k obyvatelstvu Gazy čelí stupňující se kritice i od svého blízkého spojence, Spojených států amerických. Ministři zahraničí sedmadvacítky vůbec poprvé odsouhlasili sankce proti radikálním izraelským osadníkům ze Západního břehu. Další restrikce se dotknou i teroristického hnutí Hamás.
18. 3. 2024|

Osadníci tvoří nejsilnější lobby v Izraeli. Jsou mezi nimi sekularizovaní Židé i náboženští radikálové

Na Západním břehu Jordánu žije přes 700 tisíc židovských osadníků. Jejich motivace přijít na dané území se liší. Sekulární část měla spíš ekonomické důvody a kývla na státem dotované hypotéky, jiní se přestěhovali z náboženských důvodů. Mezi nimi je i menšina ultraortodoxních radikálů, kteří jsou ochotni uchýlit se k násilí vůči Palestincům. Spojené státy americké se proto rozhodly uvalit sankce na čtyři z osadníků.
27. 2. 2024|

Rusům se daří dodávat ropu i do zemí, které na ně uvalily sankce. Klíčem jsou dokumenty třeba z Turecka

Klíčový zdroj, kterým Rusko financuje válečnou mašinerii, je prodej nerostného bohatství. Západ po invazi Kremlu na Ukrajinu proto omezil dovoz ruské ropy a uvalil na ni cenový strop. Experti ale upozorňují na díry, které Rusku umožňují sankce obcházet.
25. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 21:48|

Spojené státy ohlásily přes pět set nových sankcí proti Rusku, zahrnují i platební systém Mir

Bílý dům před druhým výročím zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu oznámil přes pět set nových sankcí proti Moskvě. Jsou zaměřené na jednotlivce zapojené do věznění zemřelého opozičníka Alexeje Navalného, proti ruskému finančnímu a obrannému sektoru nebo proti sítím, které „na několika kontinentech“ pomáhají obcházet již platné sankce. Spojené státy podle prohlášení prezidenta Joea Bidena rovněž uvalují vývozní omezení na téměř stovku subjektů, které zvnějšku podporují ruské válečné snažení. Také členské státy EU v pátek definitivně schválily svůj třináctý balík sankcí proti Rusku.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 15:41|

Zástupci zemí EU odsouhlasili třináctý balík sankcí proti Rusku

Zástupci zemí Evropské unie odsouhlasili další balík sankcí proti Rusku, už třináctý v souvislosti s plnohodnotnou ruskou pozemní invazí na Ukrajinu. Opatření rozšiřuje sankční seznam o jména dvou stovek lidí, firem či institucí, které se podle unijní diplomacie nějakým způsobem podílejí na agresi proti Ukrajině. Sankce musí ještě formálně schválit členské státy, stane se tak písemnou procedurou v příštích dnech ideálně tak, aby balíček vstoupil v platnost u příležitosti druhého výročí zahájení plnohodnotné ruské války, které připadá na sobotu.
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 22:14|

Česko vydalo od začátku zavádění protiruských sankcí téměř dvě stě výjimek, prohlásil šéf FAÚ

Během dvou let od začátku zavádění protiruských sankcí vydalo Česko téměř dvě stě výjimek. Jde zejména o dodavatele v oblasti jaderné energetiky. V rozhovoru pro Českou televizi to uvedl šéf Finančního analytického úřadu (FAÚ) Jiří Hylmar. Hodnota zmrazeného majetku se podle něj pohybuje kolem 10 miliard korun.
20. 2. 2024|

Kubu trápí výpadky proudu, viní z nich americké sankce

Za poslední tři roky odešlo z „ostrova svobody“ do „země svobodných“ půl milionu Kubánců, tedy pět procent populace. Emigrovali do USA kvůli politické nesvobodě i vleklé ekonomické krizi či vysoké inflaci. Výpadky proudu kvůli nedostatku paliva jsou na denním pořádku. Komunistické vedení teď vyměnilo část vlády a ředitele Centrální banky.
15. 2. 2024|

Zisky ze zmrazených ruských miliard v EU by mohly jít na Ukrajinu. Členské státy se shodly, jak to udělat

Státy EU se shodly na pravidlech, která otevírají cestu k využití zisků ze zmrazených aktiv Ruské centrální banky na podporu Ukrajiny. Ta by měla být součástí třináctého unijního sankčního balíčku. Aktiva v hodnotě zhruba 200 miliard eur (bezmála pět bilionů korun) jsou držena v Evropě, zejména v mezinárodním centru pro vypořádání plateb Euroclear v Belgii. To a další střediska budou muset dodržovat omezení.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 20:11|

České úřady prověřují majetek Felixe Ikonnikova. Z pyramidové hry měl financovat Ruskem koordinované síly na východě Ukrajiny

České úřady prověřují majetek ruského podnikatele Felixe Ikonnikova. Podle zjištění Reportérů ČT patřil k účastníkům pyramidové hry, která připravila lidi o stovky milionů korun a z výtěžku financovala Ruskem koordinované síly na východě Ukrajiny. V Česku Ikonnikov vlastní nemovitosti.
4. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 22:39|

Za porušení sankcí dostal ruský podnikatel pokutu, propadnout mu mají miliony. Proti trestu se brání

Teplický okresní soud uložil peněžitý trest a zákaz činnosti ruskému podnikateli, který čelí obžalobě z obcházení sankcí. Podle trestního příkazu by muž také přišel o více než tři miliony korun obstavených na účtu. Rus proti verdiktu podal odpor, případ se proto bude řešit v hlavním líčení. ČT to řekla mluvčí soudu Lenka Pavlasová. Obviněný se podle policie pokusil přes Bělorusko vyvézt do Ruska tři luxusní auta.
2. 2. 2024|

Rusko se loni stalo hlavním dodavatelem ropy do Číny

Rusko loni sesadilo Saúdskou Arábii z pozice hlavního dodavatele ropy do Číny. Podle údajů čínského celního úřadu dodalo Rusko do Číny rekordních 107,02 milionu tun ropy, tedy 2,14 milionu barelů denně. To je mnohem více než další dva velcí vývozci, Saúdská Arábie a Irák. Čína je největším světovým dovozcem ropy a odmítá sankce na ruskou ropu uvalené Západem.
21. 1. 2024|

Rusové se v Česku dál zbavují majetku. Bojí se přitvrzení sankcí

Obavy zámožných Rusů z dalších sankcí, které Česko přijalo vůči Rusku po útoku této země na Ukrajinu, pokračují. ČT zjistila, že exmanažer významné ruské zbrojařské firmy Genadij Ljachov například prodává historickou karlovarskou vilu za víc než sto milionů korun. Nemovitostí se snaží zbavit i někteří ruští politici.
20. 1. 2024|

FAÚ získá na vymáhání sankcí více peněz

Finanční analytický úřad, který dohlíží i na uplatňování sankcí, dostane více peněz. Se štědřejším rozpočtem může počítat už letos, další zvýšení navrhují někteří poslanci. Podle nich by pak instituce mohla přijmout nové lidi a rychleji odhalovat podezřelý majetek.
15. 1. 2024|

Ruští špioni dál působí v Česku. Kontakty hledají na přednáškách a společenských akcích

V Evropě i v Česku stále udržují svou aktivitu ruské zpravodajské služby. Mimo jiné se podílejí na obcházení sankcí. Síť ruských agentů odhalilo nedávno Finsko. Fungování těchto zpravodajců zaznamenala i česká Bezpečnostní informační služba (BIS). Mimo jiné varuje před akcemi Ruského domu v Praze.
14. 1. 2024|

První případ porušení sankcí je u soudu. Rus chtěl údajně vyvézt luxusní auta

Státní zástupce minulý týden obžaloval muže, který se měl předloni pokusit vyvézt tři luxusní auta do Ruska. ČT to řekl žalobce Jan Scholle z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Podle dostupných informací jde o ruského občana, hrozí mu až tříleté vězení nebo peněžitý trest. Jde o první známý případ údajného obcházení protiruských sankcí, který budou řešit české soudy.
10. 1. 2024|

Zeť ruského zbrojaře podal žalobu kvůli zařazení na český sankční seznam

Česká justice řeší první žalobu na vyškrtnutí ze sankčního seznamu, který přijala Česká republika vůči Rusku po útoku této země na Ukrajinu. U Městského soudu v Praze o to usiluje Rostislav Zorikov, zeť ruského zbrojaře Borise Obnosova. Finanční analytický úřadu obstavil Zorikovovi nemovitosti za zhruba sto milionů korun.
8. 1. 2024|

EU chystá směrnici pro konfiskaci ruského majetku, oligarchové mezitím majetky převádějí

Evropa stále řeší, co dělat s obstaveným majetkem sankcionovaných Rusů a firem. Unie už schválila dvanáct sankčních balíčků a zajistila nemovitosti i podniky za miliardy eur. Některé zmrazené objekty uprostřed měst chátrají a státy zatím nemají možnost je zkonfiskovat. Někde povolují dotčeným společnostem pokračovat v provozu.
30. 12. 2023|

Nové evropské sankce zakazují dovoz ruských diamantů, Česko smí nadále kupovat ropu

Evropská rada v pondělí schválila dvanáctý balík protiruských sankcí. Rozšířila seznam subjektů, které podporují tamní režim, a zakázala zpětný dovoz strategického zboží. Nově je zakázán také nákup či převoz diamantů z Ruska. Česko smí díky výjimce dovážet ruskou ropu ještě rok.
18. 12. 2023|

Venezuela, Guyana a miliardy barelů ropy. Lídři klidní napětí kolem hraničního sporu, ustupovat ale nechtějí

Spor mezi Venezuelou a Guyanou kvůli venezuelským nárokům na region Esequibo, který kontroluje Guyana a kde se nacházejí velká ložiska ropy i drahých kovů, má kořeny sahající až do 15. století. Proč venezuelský prezident Nicolás Maduro hrozil anexí? Scénářů je hned několik. A zainteresovaných států vícero.
15. 12. 2023|

Kvůli malé půjčce exekuce za statisíce. Nezákonně vymáhané peníze mohou ale dlužníci získat zpět

Zdánlivě výhodná půjčka na malou částku, která skončila exekucí na statisíce. To je situace, kterou podle odborníků v Česku znají desetitisíce lidí. Přitom smlouvy s vysokým úrokem nebo například příliš přísnými sankcemi za opožděné splátky mohou být neplatné. A lidé mohou peníze, které na nich exekutor vymohl nezákonně, získat zpět. S takovým nárokem už u soudů uspělo několik desítek bývalých dlužníků.
15. 12. 2023|

Rusko plánuje příští rok rekordní válečné výdaje. Žene ekonomiku do pasti věčné války, varují experti

Schválený zákon o ruském rozpočtu na rok 2024 ukazuje, že Kreml plánuje dlouhou válku. Rekordních 40 procent výdajů půjde do armády a na bezpečnost. Právě válečný průmysl spolu s úspěšným obcházením sankcí drží ruské hospodářství nad vodou, experti ale varují, že v dlouhodobém horizontu není současný stav udržitelný. S pokračujícími boji počítá i Ukrajina, která plánuje příští rok hospodařit s obrovským deficitem, aby posílila obranyschopnost země a zajistila vlastní výrobu dronů, zbraní a munice. Kyjev spoléhá na finanční podporu ze zahraničí, obává se ale sílící únavy z války u spojenců.
29. 11. 2023|

Finanční analytický úřad prověřuje další hotel napojený na Rusko

České úřady se zabývají dalším majetkem Ruska, který by mohl být obstavený v rámci národních sankcí. Podle informací ČT Finanční analytický úřad (FAÚ) prověřuje hotely ovládané ruskými státními organizacemi. Už před dvěma týdny vláda uvalila sankce na společnost ovládající v Česku desítky nemovitostí Ruské federace.
28. 11. 2023|