V Pákistánu spadl autobus z mostu. Zahynuly čtyři desítky lidí

Po nehodě autobusu v Pákistánu zahynuly čtyři desítky lidí. Vozidlo se po havárii zřítilo z mostu a explodovalo. Zachránit se podařilo jen tři lidi, kteří v autobusu byli. Tragédie, která se stala v okrese Lasbela na jihovýchodě Pákistánu, je jednou z nejhorších autobusových nehod, které se staly v Asii za posledních deset let.

Autobus jel na lince z hlavního města provincie Balúčistán Kvéty do Karáčí, cestovalo jím 48 lidí. Podle zástupce správy lasbelského okresu Hamzy Anjuma narazil do sloupu na začátku mostu, potom z mostu spadl a explodoval. Zachránit se podařilo tři lidi. „Mrtvá těla… jsou k nepoznání,“ řekl úředník.

Agentura Nová Čína uvedla, že mezi zachráněnými je matka s dítětem. S odkazem na pákistánské úřady napsala, že k nehodě přispěla vysoká rychlost.

Na silnicích v Pákistánu umírá množství lidí. Za příčinu odborníci označují špatný stav silnic, nedostatečná bezpečnostní opatření, ale i neopatrnost řidičů. Autobusy často bývají přeplněné a používání bezpečnostních pásů není rozšířené.

Nehoda, která má nejméně 41 obětí, je jedním z nejhorších autobusových neštěstí v Asii v posledních letech. Podobně tragické byly nehody autobusů v indickém Mahabubnagaru v říjnu 2013 a v tibetském okrese Njemo o deset měsíců později, při obou zahynulo 44 lidí. V Indii autobus narazil do zátarasu, v Tibetu se střetl s několika auty a potom spadl ze srázu.

Ještě horší následky měl požár autobusu v Kazachstánu v lednu 2018, při němž zahynulo 52 lidí, a srážka s kamionem v Karáčí v roce 2015, kterou nepřežilo 62 lidí. Po střetu dvou autobusů s cisternou a následném požáru přišlo v roce 2016 v Afghánistánu o život 73 lidí.