Přes Sochranovku už do Evropy neproudí plyn, Ukrajina přerušila tranzit z Ruska

Ukrajinský provozovatel plynárenské soustavy kvůli okupantům přerušil tranzit ruského plynu přes měřicí stanici Sochranovka dále do Evropy. Dodávky plynu na Slovensko přes Ukrajinu podle údajů slovenského operátora TSO Eustream klesly.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

Provozovatel ukrajinského systému pro přepravu plynu ve středu ráno přerušil tranzit ruského plynu do Evropy přes měřicí stanici Sochranovka. Krok zdůvodnil aktivitami ruských okupačních sil.

Dodávky už podle dat klesly na Slovensku, a to asi o patnáct procent. Podle Kyjeva je ke splnění tranzitních závazků vůči evropským partnerům možné dočasně přesměrovat tok plynu na propojovací bod Sudža, který se nachází na území kontrolovaném Ukrajinou. Pokud Rusko tok plynu nepřesměruje, mohou dodávky plynu do Evropy přes Ukrajinu klesnout až o třetinu.

Podle českého ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) nemá zastavení tranzitu vliv na dodávky plynu do České republiky. „Dodávky plynu do ČR jsou plynulé a tuzemské zásobníky se plní tempem přes 25 milionů kubíků za den, což odpovídá přibližně dvojnásobku denní spotřeby v létě. Současné tuzemské zásoby přesahují 1,25 miliardy kubíků a jsou více než dvojnásobné oproti loňsku,“ uvedl

Přes stanici Sochranovka proudí asi třetina dodávek plynu, který se z Ruska do EU přepravuje přes Ukrajinu. Tok plynu přes slovenský hraniční uzel Veľké Kapušany pokračuje, ale kvůli slabému zájmu evropských odběratelů se snížil.

Ukrajinský provozovatel plynovodů GTSOU sdělil, že od středy zastaví dodávky po této trase kvůli zásahu vyšší moci. Tato klauzule se uplatňuje, když podnik zasáhne událost, kterou nemůže sám nijak ovlivnit. Z přerušení firma obvinila Moskvu a nabídla přesun dodávek přes jiné trasy.

Plynovod přes Sochranovku vede přes Luhanskou oblast, jejíž část je pod kontrolou Moskvou kontrolovaných a řízených separatistů.

Vladimír Piskala o přerušení dodávek plynu přes stanici Sochranovka (zdroj: ČT24)

Údaje podle Reuters ukázaly, že žádosti o tranzit ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu na vstupním bodě Sudža ve středu ráno činily téměř 72 milionů metrů krychlových. V úterý bylo přes Ukrajinu do Evropy přepraveno 95,8 milionu metrů krychlových plynu. 

Ruská plynárenská společnost Gazprom v úterý uvedla, že je technologicky nemožné přesunout všechny objemy do propojovacího bodu Sudža, jak navrhuje ukrajinský podnik GTSOU. Gazprom také odmítl důvody Kyjeva pro vyhlášení vyšší moci na tranzit plynu, Ukrajinci podle něj v uplynulých týdnech v Sochranovce „nerušeně pracovali“.

Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov pro agenturu Interfax uvedl, že Gazprom během středy dodá přes Ukrajinu 72 milionů metrů krychlových plynu, což je méně než v úterý. Neupřesnil však, zda je to v souladu s požadavky klientů v Evropě. 

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn v TTF se před polednem pohybovala kolem 97 eur za megawatthodinu, a vykazovala tak pokles o více než jedno procento. Začátkem března, krátce po invazi ruských vojsk na Ukrajinu, cena krátce vystoupila až na rekordních zhruba 345 eur za megawatthodinu. Před rokem se pohybovala kolem 18 eur za megawatthodinu. TTF je pro cenu plynu v Evropě určující.

Celková smluvní kapacita pro tranzit ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy činí 109 milionů krychlových metrů denně. Hlavní cestou pro ruský plyn do Evropy je nicméně plynovod Nord Stream 1 vedoucí po dně Baltského moře, který má kapacitu 55 miliard krychlových metrů plynu ročně.

Bulharsko bude brát LPG z USA výhodněji než od Gazpromu

Od června bude Bulharsko odebírat zkapalněný zemní plyn (LPG) ze Spojených států. Podle oznámení bulharské vlády bude země platit nižší cenu, než jakou platila ruskému dodavateli plynu, firmě Gazprom.

O dodávkách LNG se na schůzce ve Washingtonu domluvili bulharský premiér Kiril Petkov a viceprezidentka USA Kamala Harrisová. „Od června byly dohodnuty dodávky zkapalněného zemního plynu do Bulharska za nižší ceny, než jsou ceny Gazpromu,“ uvedla v prohlášení bez bližších podrobností bulharská vláda.

Gazprom přerušil dodávky plynu do Bulharska a Polska 27. dubna. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech.