Maďarsko se od úterý uzavírá cizincům. Babiš získal slib Orbána, že Češi dostanou výjimku

Premiér Babiš ve Slovinsku (zdroj: ČT24)

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) hovořil s maďarským protějškem Viktorem Orbánem o režimu na tamních hranicích, které se v úterý až na výjimky uzavřou cizincům. Získal příslib, že Češi budou moci za určitých podmínek do země přijet. Maďarsko zpřísňuje protipandemická opatření od nového měsíce, úlevy pro Čechy později v pondělí potvrdil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

„Slíbil mi, že zítra (1. září) Maďarsko potvrdí, že všichni naši občané, kteří si zaplatili nebo zarezervovali pobyt v Maďarsku před prvním zářím, budou moci do Maďarska vycestovat s tím, že budou muset mít test na koronavirus ne starší než pět dní,“ sdělil Babiš po jednání s Orbánem.  

Oba premiéři se setkali ve Slovinsku, kde se Babiš spolu s ministrem zahraničních věcí Tomášem Petříčkem (ČSSD) a ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Karlem Řehkou zúčastnil 15. ročníku Bledského strategického fóra. Jednali tam s partnery z Chorvatska, Maďarska, Polska a Slovinska a šéfkou Mezinárodního měnového fondu o zvládání pandemie a dalších tématech.

Babiš o cestování hovořil i se slovinským premiérem Janezem Janšou. Česko je od 6. srpna na slovinském seznamu zemí, pro jejichž občany je při vstupu do země až na výjimky povinná dvoutýdenní karanténa. „Požádal jsem ho, aby omezení vůči našim lidem bylo zrušeno. Pan premiér odpověděl, že se na to podívá a že to budou řešit.

Na měsíc zavřeno

Uzavření hranic nicméně už v pondělí podle agentury MTI potvrdil Szijjártó – Maďarsko zavře hranice od prvního září minimálně na měsíc pro cizince, aby zabránilo šíření koronaviru. Výjimku budou mít vojenské konvoje, humanitární tranzit či obchodní nebo diplomatické cesty. Maďarský ministr zahraničí o tom - i o zmiňované výjimce pro Čechy - informoval na svém facebookovém účtu.

Podle úředního věstníku budou smět do Maďarska přijíždět i sportovci, sportovní experti, podnikatelé v oblasti nákladní dopravy a osoby, které mají zvláštní povolení úřadů k obchodním aktivitám v zemi. Výjimku budou mít i studenti a osoby přijíždějící kvůli rodinným událostem, jako jsou křtiny, svatby nebo pohřby.

Maďaři po návratu ze zahraničí budou muset na 14 dní do karantény. Opustit ji budou moci pouze po dvou negativních testech na covid-19 provedených v rozmezí dvou dnů. Náklady si budou muset dotyční hradit sami.

Události: Babiš jednal s Orbánem o uzavřených hranicích (zdroj: ČT24)